Військові рф обстріляли з «Градів» колону цивільних авто, яка намагалася проїхати на Херсонщину

Новини
Фото: Getty Images

На Херсонщині російські військові 17 травня обстріляли з «Градів» колону цивільних автомобілів поблизу села Давидів Брід Великоолександрівської територіальної громади Бериславського району. Серед людей, які прямували з Кривого Рогу в напрямку Берислава, є загиблі і поранені. Українські правоохоронці відкрили провадження за фактом обстрілу автоколони, який кваліфікований як воєнний злочин, вчинений представниками збройних сил рф.

Про це на сторінці «Новини Бериславського району» у Facebook повідомив депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

За його словами, у колоні було близько сотні легкових авто.

«Люди намагалися проїхати з Кривого Рогу в напрямку Берислава. Частина машин далі самостійно їхати не може, техніку понівечено. Є чимало поранених та, як мінімум, троє цивільних загинуло. Не звертаючи уваги на попередження ЗСУ про заборону перетину лінії вогню в ці дні, люди, простоявши в черзі близько трьох діб біля Давидового Броду все таки вирішили їхати. Наслідки жахливі», – написав Йосипенко.

У місцевих телеграм-каналах повідомляють, що обстріл стався близько 17:00-18:00.

Центру журналістських розслідувань цю інформацію підтвердили у Херсонській обласній військовій адміністрації.

Достеменно відомо, що востаннє колону цивільних машин на цьому маршруті російські військові обстріляли 12 травня близько 16:00, а також 13 травня вранці. 12 травня під ворожі обстріли потрапили машини, які перебували в «сірій зоні» між Давидовим Бродом і Білою Криницею. П’ять з шести машин тоді були знищені, люди встигли сховатися в окопах. Були поранені.

Російські військові припинили пропуск людей з тимчасово окупованої Херсонщини до підконтрольної української території в напрямку Давидів Брід – Кривий Ріг близько 12:00 13 травня.

Як повідомила Херсонська обласна прокуратура, українські правоохоронці відкрили провадження за фактом обстрілу автоколони, який кваліфікований як воєнний злочин, вчинений представниками збройних сил рф.

Як зазначається, за процесуального керівництва облпрокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

«За даними слідства, 17 травня 2022 року російські війська поблизу села Давидів Брід обстріляли із системи залпового вогню «Град» колону цивільних автомобілів із людьми, які намагались проїхати до Бериславського району Херсонської області. Внаслідок відкриття вогню окупантами щонайменше троє людей загинуло, ще 6 осіб отримали різного характеру та ступеню тяжкості тілесні ушкодження. Вказані дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, російські війскові розстріляли автомобіль директора херсонського автосалону Volvo Антона Кушніра – сам він загинув, його сестра отримала поранення.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter