Окупований рф південь України. Огляд подій за 19 травня

Новини

Огляд найважливіших новин за четвер, 19 травня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

У Херсоні створюють «Банк дитячих речей».

Про це повідомив волонтер Ігор Цуркан.

Зібрані речі будуть безкоштовно роздаватися для мешканців міста Херсона та області, особливо для багатодітних і малозабезпечених родин.

«Якщо у вас є речі, з яких дітки вже виросли. або іграшки та книжки, які їм вже не цікаві — приносьте їх до нас. Всі речі знайдуть нових маленьких господарів», — написав Цуркан.

066 444–00–31

м. Херсон. просп. Ушакова, 35а, ТЦ «Адмірал»

***

Російські військові викрали жителя села Біляєвка Бериславського району Геннадія Шапора

Чоловік 1952 року народження. Донька незаконно позбавленого волі чоловіка повідомила, що Геннадія Шапора забрали 15 травня.

***

Російські військові на Херсонщині змушують засуджених копати траншеї. Тим, хто відмовляється — прострілюють ноги.

Про це повідомляє колишня працівниця пенітенціарної служби, прессекретарка Херсонської міської ради Гаяне Оганесян.

«Засуджених Дар’ївкої виправної колонії № 10, які готові були захищати свою Батьківщину, російські військові переміщують у 90-ту колонію, де примушують копати траншеї. Нескореним прострілюють ноги», — пише Оганесян.

Також вона зазначає, що на базі 10-ї колонії будуть розташовані бокси для ремонту військової техніки рф. Окупанти готові дати засудженим зброю, аби ті виступали під триколором проти армії України.

«Співробітники, яким вдалося втекти — переховуються, так як їх примушують до співпраці з окупантами», — пише Оганесян.

***

Призначений російськими окупантами гауляйтер Каховки Павло Філіпчук і його прибічники вирішили привласнити приватний стадіон «Авангард» і спортивну залу, яка є державною власністю.

Колаборанти в тимчасово окупованій Каховці захопили спортивні об’єкти, які перебувають у приватній і державній власності та оголосили про «відновлення» спортивних секцій.

***

Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактами обстрілів військовими РФ селища Чорнобаївка та села Правдине.

За даними слідства, 18 травня окупаційні війська армії РФ здійснили черговий обстріл Чорнобаївки, внаслідок чого загинув 38-річний місцевий мешканець. Ще п’ять людей отримали тілесні ушкодження та зараз перебувають у лікарні. Також, у селі Правдине поранення отримало сімейне подружжя, в домоволодіння яких прицільно влучив ворожий снаряд.

***

Депутат Херсонської обласної ради Віталій Булюк погодився на посаду «заступника голови» окупаційної адміністрації області.

Про це повідомляє пропагандистське інформаційне джерело у telegram, передає IPC-Херсон.

«Гауляйтер» Володимир Сальдо під час наради представив Булюка іншим колаборантам як свого заступника.

Віталій Булюк, фото: bz.ks.ua

Як раніше інформував «IPC-Херсон», Віталію Булюку повідомлено про підозру в державній зраді.

***

Канада стала четвертою країною у світі, яка визнала масову депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду. До цього відповідні резолюції ухвалили Україна, Литва та Латвія.

Про рішення парламенту Канади повідомила посол України в Канаді Юлія Ковалів.

«Відтепер 18 травня кожного року в Канаді відзначатиметься як День пам’яті депортації кримських татар (Crimean Tatar Deportation («Sürgünlik») Memorial Day)», — написала Ковалів.

***

Під Мелітополем окупанти влаштували обшуки

Жителі Якимівки та села Володимирівка Мелітопольського району повідомляють, що у них сьогодні військові Росії проводять обшуки по будинках.

Нагадаємо, що очевидці в Мелітополі повідомляли 18 травня про звук вибухів і перестрілки в районі м’ясокомбінату. Згодом місцеві журналісти підтвердили, що українські партизани здійснили дистанційний підрив бронепоїзду поблизу м’ясокомбінату в Мелітополі.

***

У Запорізькій області російські окупанти не пропускають людей на блокпосту

У місті Василівка Запорізької області перед блокпостом російських окупантів перебувають більше тисячі автомобілів, які російські військові не пропускають ані на підконтрольну Україні територію, ані в зворотному напрямку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter