США передадуть Україні ще 18 гаубиць М777, тягачі та контрбатарейні радари – Пентагон

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з наданої США гаубиці M777 на сході України Фото: facebook.com/CinCAFU

США в рамках оголошеного 19 травня президентом Джо Байденом чергового пакету оборонної підтримки для України загальною сумою близько $100 млн найближчим часом передадуть для українських Збройних сил ще 18 гаубиць М777, 18 тактичних транспортерів для них та три контрбатарейні радари AN/TPQ-36.

Про це повідомив речник Міноборони США Джон Кірбі на брифінгу.

«Цей пакет включатиме 18 гаубиць калібру 155 мм, а також 18 тактичних транспортерів для перевезення цих гаубиць», – сказав Кірбі та вказав, що ця кількість гаубиць М777 відповідає озброєнню артилерійської батареї.

Крім того, за його словами, ЗСУ отримають додатково три контрбатарейних радари AN/TPQ-36.

«Це контрартилерійська система, про яку ми вже говорили раніше, і яка вже поставлялася в Україну», – зауважив представник Пентагону.

Контрбатарейний радар AN/TPQ-36 ЗС України Фото: Yuriy Biryukov

Він підкреслив, що відправка цього та іншого обладнання відбудеться «дуже-дуже скоро» та поінформував, що американська сторона перебуває в «постійній комунікації» з українськими колегами для того, щоби знати про всі нагальні потреби ЗСУ.

Кірбі також зазначив, що сили оборони України ефективно використовують вже передані США гаубиці М777, більшість з яких наразі вже перебувають на передовій.

Він наголосив, що артилерія виявилася критично важливим елементом для українців. За його словами, коли стало зрозуміло, що основні бойові дії розгорнуться на Донбасі, з’явилося й розуміння – результат бою значною мірою залежатиме від артилерії та можливості вести вогонь на велику відстань.

«Ми знаємо, що більшість, переважна більшість гаубиць, які ми надіслали, знаходяться на передовій у різних місцях України, українці їх використовують і роблять це досить ефективно», – сказав Кірбі.

Міноборони США також опублікувало відео, як американські військовослужбовці завантажують гаубиці M777 на військово-транспортний літак C-17 на резервній базі ВПС США March.

За повідомленням Білого дому, 19 травня президент США Джо Байден оголосив про виділення чергового траншу оборонної допомоги для України. Він також привітав ухвалений Конгресом США законопроєкт щодо виділення додаткових $40 мільярдів для реагування на агресію рф проти України.

Як повідомлялось, 19 травня Сенат США остаточно схвалив виділення $40 мільярдів Україні. Законопроєкт буде відправлений до Білого дому для негайного підписання президентом Джо Байденом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter