З «Азовсталі» вийшли близько 1700 українських бійців – розвідка Британії

Новини
Азовстали
Українські захисники виходять з території заводу «Азовсталь» у Маріуполі Фото: Reuters

Британська розвідка зазначає, що з території металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі, ймовірно, вийшли близько 1700 українських військових, але частина захисників міста ще залишаються на заводі. Після остаточного захоплення міста рф перекине війська на інші ділянки фронту на Донбасі.

Про це повідомляється у щоденному огляді Міністерства оборони Великої Британії.

«Ймовірно, близько 1700 українських солдатів здалися із маріупольського сталеливарного заводу «Азовсталь». Невідома кількість українських сил залишається на заводі. Щойно росія захопить Маріуполь, цілком можливо, що вони перекинуть свої сили для посилення операцій на Донбасі», – йдеться у повідомленні.

Водночас після важких боїв, які підірвали боєздатність російських підрозділів, знадобиться час, щоб росіяни змогли знову вступити у війну.

«Cтійкий спротив України у Маріуполі з початку війни означає, що російським силам звідти потрібна переукомплектація і відновлення, перш ніж їх можна буде знову ефективно задіяти. Якщо робити це ретельно, це може бути тривалим процесом. Проте російське командування – під тиском щодо досягнення заявлених оперативних цілей. Це означає, що росія, можливо, перекине ці сили швидко, без належної підготовки, що загрожує їм ще більшим виснаженням», – зазначає британська розвідка.

Як повідомлялось, 16 травня почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» захисників України з гарнізону «Маріуполь». 53 важкопоранених військовослужбовця доставлені до медичного закладу у окупованому Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуйовані до Оленівки в ОРДО з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. 17 травня з оточеного комбінату «Азовсталь» у супроводі російського конвою в ОРДО виїхали ще 7 автобусів з українськими військовими.

18 травня в Міноборони рф заявили, що за два дні з оточеної «Азовсталі» загалом вийшло 959 українських військових, з них 80 поранених.

19 травня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗС України Олексій Громов повідомив, що заходи щодо евакуації українських військових із Маріуполя продовжуються. При цьому командування гарнізону «Маріуполь» залишається на «Азовсталі».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter