Окупанти не можуть відновити роботу Херсонського морпорту, бо самі ж його розікрали

Новини
Херсонський морський порт Фото: Marion Golsteijn / Wikipedia

Російські окупанти хочуть відновити роботу Херсонського морського порту, яку зараз призупинено рішенням уряду України. У перспективі загарбники сподіваються вивозити сільськогосподарську продукцію херсонських фермерів до росії саме морським шляхом. Проте найближчими місяцями запустити діяльність у порту окупанти не зможуть, бо інфраструктуру підприємства знищили саме військові рф, які її просто розграбували.

Про це повідомляють кореспонденти сайту IPC-Херсон.

Під час вояжу на окуповану Херсонщину, російський віцепрем’єр Марат Хуснуллін, який в уряді рф курує окупований Крим, відвідав Херсонський морський порт та заявив, що розглядає цей об’єкт пріоритетним у справі вивозу місцевої сільськогосподарської продукції до росії.

«Нашим цільовим завданням є запустити економіку… Ми бачимо велику перспективу по порту, вважаємо, що Херсонський порт має велику перспективу для розвитку», – розповів Хуснуллін російським ЗМІ.

Підтвердив сподівання щодо відновлення роботи порту і так званий «глава Криму» Сергій Аксенов, який разом з Хуснулліним подорожував Херсонщиною.

Проте відновити роботу Херсонського морського порту в найближчій перспективі росіяни не зможуть. Причиною у тому, що підприємство було пограбовано самими військовими країни-агресора, а більша частина персоналу відмовляється співпрацювати з окупаційною владою.

«У перші ж дні після того, як російські війська окупували Херсон, вони практично знищили всю інфраструктуру порту. Частину обладнання пошкодженно, частину – розкрадено. Приміщення адміністрації також пограбовано. Зараз портом займаються якійсь інші, більш адекватні росіяни. Вони самі в шоці з того, що зробили з об’єктом їх земляки», – повідомили IPC-Херсон працівники порту.

Крім того, портовики зазначають, що частина кваліфікованого персоналу підприємства виїхала з міста, а інша частина – відмовляється працювати на росіян, тому окупантам для швидкого відновлення роботи морського порту просто не вистачить кадрів.

За даними ресурсу Marinetraffic.com, в акваторії Херсонського морського порту зараз знаходиться три вантажні судна під прапорами Туреччини та Вануату. Свого положення вони не змінювали з кінця лютого, коли росія почала війну проти України.

Фото: marinetraffic.com

Херсонський морський торгівельний порт був переданий в концесію у грудні 2021 року. Він мав отримати 320 млн. грн інвестицій від концесіонера. Засновниками ТОВ «Херсонський порт» опосередковано виступили компанії Risoil та Georgian Industrial Group.

Як повідомлялось, головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар у статті для видання ZN.UA «Як Росія облаштовується на окупованому півдні» написала про один із найгучніших мародерських злочинів російських окупантів, який стався у Мелітополі Запорізької області. З виставкового майданчика компанії «Агротек-Інвест» – офіційного дилера американського виробника сільгосптехніки компанії John Deere в Україні – кадирівці викрали три нові комбайни, трактор, три сівалки загальною вартістю 1,5 млн євро, а також 20 тонн фірмових мастил. Завдяки встановленим на техніці системам, фахівці встановили, що вона знаходиться у Чечні, в селищі Закан-Юрт неподалік Грозного.

При цьому вже в Чечні російські мародери, які викрали сільгосптехніку John Deere, не змогли нею скористатися, оскільки її дистанційно заблокували. Загалом було викрадено 27 одиниць техніки, яку оцінюють у 5 млн. доларів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter