Окупанти ставлять нові блокпости на грунтових дорогах, якими можна було оминути «фільтрацію» у Маріуполі

Новини
мариуполь

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що окупанти ставлять нові блок-пости на грунтових дорогах, якими можна було оминути російську «фільтрацію».

«Наші джерела з міста повідомляють, що на фільтраційних пунктах пропуску та блок-постах навколо Маріуполя в бік Запоріжжя проходить ротація окупантів. Колаборантів та представників так званої народної міліції днр змінюють на представників росгвардії та кадирівців. Окрім того, окупанти встановлюють додаткові пункти контролю/блок-пости на грунтових дорогах, якими можна було оминути фільтраційний контроль», – заявив Андрющенко.

За словами Андрющенка, від 21 травня будь-яка евакуація з Маріуполя стала неможливою до відкриття окремих коридорів в результаті перемовин керівництвом країни.

Радник мера закликав всіх, хто довірившись пропаганді та інформаційному вкиду окупантів, і збирався тимчасово повернутись в Маріуполь для вивозу особистих речей не робити цього.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко показав відео «евакуації» – депортації мешканців Маріуполя російськими загарбниками. Містянам вже в автобусах повідомляють, що їх везуть до росії.

Як повідомлялось, 16 травня почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» захисників України з гарнізону «Маріуполь». 53 важкопоранених військовослужбовця доставлені до медичного закладу у окупованому Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуйовані до Оленівки в ОРДО з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. 17 травня з оточеного комбінату «Азовсталь» у супроводі російського конвою в ОРДО виїхали ще 7 автобусів з українськими військовими.

18 травня в Міноборони рф заявили, що за два дні з оточеної «Азовсталі» загалом вийшло 959 українських військових, з них 80 поранених.

19 травня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗС України Олексій Громов повідомив, що заходи щодо евакуації українських військових із Маріуполя продовжуються. При цьому командування гарнізону «Маріуполь» залишається на «Азовсталі».

20 травня міністр оборони рф Сергій Шойгу заявив, що на блокованому військами росії заводі «Азовсталь» в Маріуполі «на даний момент склали зброю 1908 чоловік». Він також повідомив, що раніше у Маріуполі склали зброю 1387 українських морських піхотинців. Ймовірно, він говорив про групу військових під керівництвом командира 36-ї бригади морської піхоти ВМСУ Володимира Баранюка та начальника штабу бригади Дмитра Кормянкова, які 12 квітня опинилися в російському полоні після спроби вийти із заводу «Азовмаш», що на північний захід від «Азовсталі».

20 травня командир полку Нацгвардії «Азов» Денис Прокопенко повідомив, що в рамках евакуації українських військових із території заводу «Азовсталь» вивезуть, зокрема, тіла загиблих захисників Маріуполя.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter