Окупований рф південь України. Огляд подій за 24 травня

Новини

Огляд найважливіших новин за вівторок, 24 травня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Зранку у Херсоні окупанти побачили більше українських кольорів

«За ніч у Херсоні побільшало українських кольорів. Жителі міста малюють державний прапор на стовпах, спортивних площадках, стінах будинків, гаражів», — написав у facebook перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

***

У Херсоні чути вибухи та зникає мобільний зв’язок

***

Херсонська обласна прокуратура шукає свідків, яким відомі обставини та відомості про зниклих людей після мітингів проти окупантів у Херсоні

Прокуратура закликає відгукнутися громадян, які володіють будь-якою інформацією відносно зазначених подій, що допоможе у повному, всебічному та об’єктивному розслідувані. 

На цей час правоохоронці продовжують встановлювати кількість викрадених осіб, а також їх анкетні дані.

Повідомлення приймаються від близьких родичів зниклого або інших осіб, яким відомо про факт зникнення людини наступними способами:

– направленням такої інформації електронною поштою [email protected];

– на телефон гарячої лінії +38(068)018-90-33.

***

У Херсоні розшукують волонтера руху «UA.Animals» Олексія Полухіна

Про це кореспондентам Суспільного повідомили його друзі. На зв’язок з рідними та друзями хлопець не виходить з 9 травня.

***

Випускники, які виїхали з Херсонщини, отримають атестати на підконтрольній Україні території. 

Атестати вже замовлені – Херсонська ОВА. Їх буде виготовлено у червні. 

Документи зможуть отримати самі випускники, їх батьки або довірені особи. Документи про освіту випускників, які не зможуть виїхати з тимчасово окупованої території, будуть зберігатися до звільнення Херсонщини від окупантів.

***

Супутник компанії Maxar Technologies зафіксував процес завантаження на російські судна краденого в Україні зерна в окупованому росією Севастополі.

Відповідні фото від 19 і 21 травня публікує CNN.

«Судячи з нових супутникових фотографій кримського порту Севастополь, розкрадання українського зерна росією наростає, оскільки вона продовжує війну проти України. На знімках показано два балкери під прапором росії, які швартуються та завантажуються, ймовірно, вкраденим українським зерном», – пише видання.

Заванатження зерна на росіське судно «Матрос Позынич» на зерновому терміналі «Авліта» у Севастополі, 19.05.2022 Фото: Maxar Technologies

Заванатження зерна на росіське судно «Матрос Кошка» на зерновому терміналі «Авліта» у Севастополі, 21.05.2022 Фото: Maxar Technologies

Міністр закордонних справ України закликав країни світу зберігати пильність, не ставати співучасниками російських злочинів проти України та не купувати українське зерно, яке росія вивозить з окупованих територій.

***

Компанія «Чумак» змінила юридичну адресу з окупованої Каховки на Київ

Розташоване на Херсонщині відоме ПрАТ «Чумак», яке володіє підприємством з переробки і консервування овочів та фруктів і виготовлення кетчупів, томатної пасти, соняшникової олії, майонезів, соусів та макаронних виробів, змінило юридичну адресу. З тимчасово окупованої Каховки компанію з іноземним капіталом перереєстрували на Київ. 

***

Стало відомо про викрадення голови селищної ради курортної Кирилівки та його заступника.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на заяву голови Запорізької ОВА Олександра Старуха.

За його словами, окупанти забрали голову Кирилівської селищної ради Івана Малєєва, його заступника Ігора Коробку та директорку місцевого Центру культури, дозвілля та мистецької освіти Світлану Шиян. Викрасти планували також і Марину Логінову, заступницю голови селищної ради, але вона не знаходилась за адресою проживання.

Ігор Коробка, заступник голови Кирилівської селищної ради Фото: Facebook

Іван Малєєв, голова Кирилівської селищної ради Фото: t.me/zoda_gov_ua

***

Окупанти обстрілюють цивільну інфраструктуру Гуляйполя та селища Полтавки Пологівського району.

Поліцейські задокументували руйнації цивільної інфраструктури в Гуляйполі. Пошкоджено приміщення місцевої друкарні (вибито вікна, зруйновано стіни). Окрім того, снарядом окупанти влучили у гаражні приміщення станції технічного обслуговування, розпочалося займання – об’єкт знищено. У селі Полтавка Пологівського району зруйновано приватні будинки місцевих мешканців (вибито вікна і двері, пошкоджено дахи домівок).

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter