Пентагон допускає ескалацію у війні рф в Україні, наступні кілька тижнів будуть визначальними

Новини
Знищенна ЗСУ понтонна переправа і техніка військ рф на річці Сіверський Донець, 12.05.2022 Фото: InformNapalm

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі заявив, що наступні кілька тижнів в Україні стануть визначальними. Від того, як складуться бойові дії на Донбасі, може залежати результат усієї війни.

«Зараз на Донбасі тривають значні бойові дії між українськими та російськими силами. Як складеться ситуація протягом наступних кількох тижнів, значною мірою визначить подальший розвиток», – сказав Міллі в інтерв’ю Fox News.

Він вважає, що наслідком битви за Донбас може стати як перехід до позиційної війни, так і впевнена перемога однієї зі сторін.

Але, на його думку, найбільш логічним виходом з війни могли б стати мирні переговори, зважаючи на значні втрати з обох сторін.

«Це дуже серйозна війна з високим використанням ресурсів з обох сторін, тому я вважаю її завершення шляхом переговорів було б логічним. Але обидві сторони мають дійти до цього висновку самостійно», – сказав Міллі.

Начальник штаба армии США Марк Милли Фото: AP

Американський президент Джо Байден заявив, що США не поставлятимуть Україні ракетні системи, які можуть досягати території росії. Раніше у владі рф висловили занепокоєння через повідомлень ЗМІ, що уряд Сполучених Штатів вирішив надати ЗСУ ракетні системи залпового вогню (РСЗВ) типу М270 MLRS та М142 HIMARS, які можуть використовувати боєприпаси з дальністю дії як від 50-70 км, так і до 270-300 км.

Раніше американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Байдена схиляється до відправки високомобільних артилерійських ракетних систем типу MLRS та HIMARS в рамках більшого пакету військової допомоги Україні, які можуть використовувати боєприпаси з дальністю стрільби до 300 км.

В останні тижні українська влада закликає США та союзників надати реактивні системи залпового вогню типу MLRS або HIMARS, завдяки яким Україна зможе звільняти свою територію.

При цьому президент Володимир Зеленський заспокоював побоювання деяких країн, що із таким озброєнням українській військові можуть піти у наступ на територію росії. Він нагадав, що нині війна триває на українській території, і Донбас не перестав бути частиною України після того, як окупанти почали там масову видачу російських паспортів.

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) є багатофункціональним комплексом на гусеничному шасі, який може використовуватися і як ракетна система залпового вогню з дальністю дії 50-70 км, і як оперативний тактичний ракетний комплекс з дальністю дії 270-300 км. Неофіційно цей комплекс називають «палець Бога» через його вогневу потужність.

М142 HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System) є подібним багатофункціональним комплексом на колісному шасі. Армія США використовувала їх під час військової кампанії в Іраку 2003 року та війни в Перській затоці.

Як повідомлялось, росіяни розпочали істерику після рішення влади США надати Україні пускові установки ракетних систем залпового вогню типу MLRS та HIMARS.

19 травня Сенат США остаточно схвалив виділення $40 млрд Україні. Законопроєкт відправили до Білого дому для негайного підписання президентом Джо Байденом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter