У Мелітополі гауляйтер Балицький мобілізував свій електорат, щоб створити картинку масового отримання аусвайсів – Сергій Данилов

Новини
Балицкий

Колишній народний депутат Верховної Ради України, а нині гауляйтер Запорізької області Євген Балицький мобілізував власний електорат, щоби створити картинку для пропагандистських ЗМІ про начебто масову подачу документів на отримання паспортів рф.

Про це повідомив експерт і засновник Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

За оцінками експерта, Балицького можуть підтримувати близько 15% мешканців Мелітополя переважно старшого віку. При цьому більшість мелітопольців продовжують чинити окупантам героїчний опір.

«У нього є стале ядро прихильників, які готові слухати його поради: отримувати громадянство, вважати, що тут тепер росія і весь цей наратив. Тому Балицький спроможний у Мелітополі когось мобілізувати, але це далеко не більшість мелітопольців», — сказав Сергій Данилов. Крім того, Балицький — великий роботодавець і може здійснювати тиск на працівників промислових підприємств, якими володіє він сам або його бізнес-партнери.

Сергій Данилов також радить зважати на російську пропаганду, яка в умовах інформаційної блокади півдня, стала для мелітопольців єдиним джерелом інформації.

«Стандартно середня чисельність тих, хто йде на співпрацю з окупантом або має проблеми з ідентичністю, на перших парах окупації коливається в середньому від 10% до 15%. В різних країнах по-різному, але навіть там, де був найбільший опір, завжди були люди, готові до колаборації. Тобто цьому не треба дивуватися. Як і не треба дивуватися людям, на яких діє російська пропаганда. Вона розповідає, що росія прийшла назавжди, що Україна програла і, по-третє, що росія — сильна. Люди вибудовують свій життєвий трек в залежності від цих уявлень», — наголосив експерт.

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань з перших днів окупації Мелітополя вказував, що призначена російськими спецслужбами «мером» міста Галина Данильченко – не самостійна фігура, а представляє інтереси Євгена Балицького, бізнесмена, екснардепа і керівника фракції Опозиційного блоку у Запорізькій обласній раді. Данильченко керує Мелітопольським заводом підшипників ковзання, бенефіціарними власниками якого є Балицький та його батько, і була помічницею нардепа Балицького у ВРУ минулого скликання.

Балицький був фігурантом розслідування ЦЖР ще у 2017 році: нардеп часто їздив до окупованого Криму, де має апартаменти у в готельному комплексі «Аквамарин», що належить біглому ексміністру оборони України Олександру Лебедєву. Його син Олександр отримав російське громадянство і вів бізнес у Севастополі.

26 травня 2022 року Балицькому було повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.