В Мелітополі окупанти створюють ілюзію освіти

Новини
Російський військовий на площі Перемоги в окупованому Мелітополі Фото: РИА Новости

Російські загарбники в Мелітополі «для картинки» створюють ілюзію нормального освітнього процесу. Вчителів у школах примушують активно залучати учнів, а студентів заманюють безкоштовною вищою освітою до ще не існуючого псевдовишу, що створюється окупаційною адміністрацією.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили місцеві жителі.

У школах, керівники яких пішли на співпрацю з окупантами, на святкові лінійки з нагоди «останнього дзвоника» прийшли лише по кілька десятків учнів.

За словами мелітопольців, окупаційна адміністрація не задоволена кількістю дітей, які відвідували уроки після захоплення міста, і змушують вчителів, що погодились на співпрацю, активізувати роботу по залученню дітей до навчання.

«Серед стимулів – «покарання рубльом». Прийшли, подивились, що в класі 5 дітей, значить, зарплата буде 500 гривень», – на умовах анонімності розповів ЦЖР педагог з Мелітополя.

За словами мелітопольців, вчителі у цих школах сподівались отримувати одночасно і зарплати з українського бюджету, і гроші від окупаційної адміністрації. Однак прорахувались: «тепер і українські картки заблоковані, і окупанти нараховувати кошти не поспішають».

Від вчителів, які не погодились працювати на загарбників, вимагають видавати оргтехніку, що була закуплена централізовано для педагогів через державні освітні програми, такі як «Нова українська школа» та інші.

«У школі №25 теперішня «директорка» – колаборантка Оксана Жукова телефонувала вчителям і вимагала принести ноутбуки. Бо інакше, мовляв, прийдуть хлопці і будуть з вами по іншому говорити», – розповіло ЦЖР джерело.

Традиційний «випускний вечір» в Мелітополі окупаційна влада призначила на 12 червня. Саме у цей день в рф відзначається державне свято – «День росії», яке цьогоріч окупанти будуть насаджувати і на загарбаних територіях України. Зокрема, саме в цей день збираються вручати перші 100 аусвайсів – паспортів рф, які ніде в світі не будуть визнаватись.

Цьогорічних випускників через пропагандистські ресурси запрошують вступати до так званого «Мелітопольського державного університету (МелДУ)» – псевдовузу, який окупаційна влада збирається створити шляхом «об’єднання» Мелітопольського державного педагогічного університету, Таврійського державного агротехнологічного університету, Класичного приватного університету та Бердянського державного педагогічного університету.

Натомість всі студенти Мелітопольського педуніверситету та агротехакадемії продовжують навчання дистанційно у своїх вишах, які наразі перереєстровані на неокупованій території України.

Як повідомляв ЦЖР, псевдовиш, який створюють у Мелітополі окупанти, обіцяє «дипломи престижного російського вузу», але насправді освітні програми цього закладу не ліцензовані ні в Україні, ні в росії. Тобто дипломи не будуть визнаватись на території жодної країни крім, можливо, рф, якщо таке рішення буде прийняте її урядом, чого наразі немає.

Зауважимо, за українським законодавством 2021/2022 навчальний рік на окупованих територіях закінчився ще 27 травня. Всіх дітей переведено до наступного класу. Ніяких додаткових заяв писати не потрібно. Випускники шкіл на тимчасово окупованих територіях отримують документи українського зразка і можуть вступати до вишів України після складання єдиного тесту.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter