Президентка Єврокомісії заявила про необхідність посилити законодавство України щодо боротьби з корупцією

Новини
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про необхідність посилити українське законодавство у боротьбі з корупцією. Вона зазначила, що Єврокомісія завершить роботу над рекомендаціями щодо надання Україні статусу кандидата в ЄС до кінця наступного тижня.

Про це фон дер Ляйєн сказала на пресконференції за результатами переговорів з президентом України Володимиром Зеленським у Києві 11 червня, передає Інтерфакс-Україна.

«Звичайно, ще залишається робота. Я хочу, щоб ви правильно мене зрозуміли. Україна зараз у війні. І ви зараз зосереджуєте всі свої зусилля, і вся наша підтримка йде на те, щоб подолати цю страшну війну. За допомогою відновлення ми хочемо подивитися, як ми будемо рухатися далі в майбутньому. Наприклад, ви багато зробили для забезпечення верховенства права, необхідно також ще додатково посилити законодавство, яке стосується боротьби з корупцією і забезпечити ще краще функціонування адміністрації, щоб створити необхідні умови для боротьби з корупцією, забезпечення належної роботи бізнесу», – сказала фон дер Ляйєн, зазначивши, що це хороші результати, які необхідно посилити.

Вона вказала на необхідність за допомогою платформи з відновлення України створити загальний напрямок руху, мати чітку дорожню карту, як синхронізувати спільну роботу над відновленням України, щоб допомогти країні піднятися з руїн.

«Це повинен бути процес, який повністю має зробити Україна. У Європейської Комісії є величезний досвід, як керувати такими ситуаціями та інвестиціями, які вкладаються в реформи», – додала фон дер Ляйєн.

Вона також повідомила, що Єврокомісія завершить роботу над рекомендаціями щодо надання Україні статусу кандидата в ЄС до кінця наступного тижня. «Європейська комісія готує свої рекомендації, так званий висновок для країн-членів ЄС. Ми день і ніч працювали над цією оцінкою. Я пообіцяла вам у квітні, що ми будемо працювати над цим невпинно, і наші обговорення дадуть нам змогу завершити цю роботу до кінця наступного тижня», – сказала президентка Єврокомісії.

В свою чергу Володимир Зеленський заявив, що відповідь Євросоюзу на заявку України щодо членства покаже, чи є майбутнє в Європи.

«Зараз, безумовно, вирішальний час. Не тільки для України, а й для Європейського Союзу, для всього європейського континенту. Зараз вирішується, яким буде майбутнє об’єднаної Європи і чи буде взагалі. росія хоче знищити європейську єдність, хоче залишити Європу розколотою і слабкою. Вся Європа – це мішень для росії. І Україна лише перший етап у цій агресії, в цих планах», – заявив Зеленський.

Саме тому, за його словами, «позитивна відповідь Європейського Союзу на українську заявку щодо членства в ЄС може стати позитивною відповіддю на запитання – чи є взагалі майбутнє у європейського проєкту».

Зеленський наголосив, що народ України вже зробив великий внесок у захист спільної з Європейським Союзом свободи і цінностей. «Тисячі українських життів віддані за те, щоб в Україні і всій Європі жити як людина, жити вільно. Під час такої жорстокої війни українці довели, що державні та суспільні інституції залишаються стійкими. Наші люди абсолютно інтегровані в європейський простір», – сказав він.

Він також зазначив, що опитування, проведені серед європейського населення, засвідчили, що люди підтримують Україну у вступі до ЄС.

Нагадаємо:

  • 28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України у Європейському Союзі.
  • 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.