Мелітопольському «народному міліціонєру» Вадиму Міхєєву повідомлено про підозру: допомагав окупантам вербувати колаборантів

Новини
Вадим Михеев
Вадим Михеев

Служба безпеки України повідомила про підозру у колабораційній діяльності жителю Мелітополя Вадиму Міхєєву, який у березні 2022 року після окупації Запорізької області добровільно зголосився стати керівником так званої «народної міліції» російських загарбників.

Про це повідомив Офіс генпрокурора України, пише Центр журналістських розслідувань.

«Вадиму Міхєєву повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч.7 ст 111-1 КК України). Чоловік очолював «народну міліцію» і вербував туди співробітників. Міхєєв добровільно зголосився стати керівником так званої «народної міліції. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, з 28 лютого до 18 квітня Міхєєв, керуючи «Міжрайонним управлінням МВС Запорізької області в м. Мелітополь», схиляв місцевих жителів із числа співробітників поліції до співпраці з російськими окупантами.

У публічному просторі Міхєєв з’явився після 2014 року як представник команди Євгена Балицького – бізнесмена, екснардепа і керівника фракції Опозиційного блоку у Запорізькій обласній раді.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, підполковник Міхєєв до початку окупації Донбасу був начальником штаба Первомайського райвідділку міліції (Донецька область). В Мелітополі Міхєєв очолював службу охорони нардепа. Також він координував «тітушок» активістів-прибічників «Опозиційного блоку», які брали участь у масових заходах.

Сам Балицький був фігурантом розслідування ЦЖР ще у 2017 році: нардеп часто їздив до окупованого Криму, де має апартаменти у в готельному комплексі «Аквамарин», що належить біглому ексміністру оборони України Олександру Лебедєву. Його син Олександр отримав російське громадянство і вів бізнес у Севастополі.

26 травня 2022 року Балицькому було повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter