Окупанти заявили про «переведення» всіх медичних закладів Херсонщини в «держвласність» невідомої держави

Новини
Прапор рф на будівлі Херсонської ОДА, окупований Херсон Фото: facebook.com/vgoru

На Херсонщині російські загарбники заявили, що всі медичні заклади більше не є власністю територіальних громад області. Однак медики про перепідпорядкування  закладів нічого не знають, а зарплату і досі отримують з Національної служби здоров’я України.

Окупанти  продовжують привласнювати майно територіальних громад Херсонської області. 12 червня через свою маріонеткову «адміністрацію» вони повідомили, що беруть під свій «контроль» 92 комунальні медичні заклади.

«Всі вони перейшли з муніципальної в державну власність. Їх координуватиме створений «департамент охорони здоров’я Херсонської області». «Указ» про його створення підписав голова регіональної «ВЦА» Володимир Сальдо. Вже затверджена структура і положення про роботу нового «департаменту», – йдеться в повідомленні на телеграм-каналі окупаційної адміністрації Каховки.

Окупанти підкреслили, що «відновлювати» роботу медичних закладів Херсонщини вони збираються в «тісній співпраці з мінздравом росії».

Херсонські  медики в розмові з кореспондентом Центру журналістських розслідувань заявили, що нічого подібного не чули.

«Ми продовжуємо працювати як і раніше – наскільки це можливо в умовах окупації і за відсутності ліків. Ніхто нас не збирав і нічого не повідомляв про якусь там «націоналізацію» закладу. Зарплату нам досі виплачують за договорами з Національною службою здоров’я України», – на умовах анонімності розповіла лікарка одного з комунальних медичних закладів Каховки.

Зарплати медикам Херсонщини зараховуються на банківські  картки, однак після того, як російські окупанти заблокували роботу українських операторів зв’язку та інтернету, виникли проблеми з тим, як використати ці гроші. 

«Адже термінали і онлайн-банкінг у нас майже не працюють через відсутність інтернету. Єдиний вихід – знімати готівку на ринку під великі відсотки», – розповідають медики. 

Нагадаємо, у травні окупанти  призначили свого «начальника» обласного департаменту охорони здоров’я – Вадима Ільмієва, жителя Херсона, голову правління місцевого благодійного фонду «Добра справа». У 2020 році він балотувався до Херсонської міськради від «Блоку Володимира Сальдо», однак не мав достатньої підтримки виборців.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, так званий «голова» окупаційної адміністрації Володимир Сальдо заявив, що збирається «націоналізувати» приватну і державну власність на території Херсонської області. Схожу заяву зробив і російський гауляйтер Запорізької області Євген Балицький, який 2 червня підписав «указ» про «націоналізацію» майна України.

Російські окупанти хочуть обмежити доступ жителів Херсонської області до інтернету. Відновлення роботи інтернету і його цензурування на території Херсонщини російські окупанти назвали «одним із своїх першочергових завдань». Уже зараз місцеві жителі не мають доступу до мобільного зв’язку, а також більшості додатків і інтернет-сайтів.

Окупанти вимкнули на захопленій частині півдня України послуги національних мобільних операторів. Від 30 травня люди опинилися частково в інформаційному вакуумі. Що відбувається та як захистити себе в російській мережі, яка насаджується через безвихідь на нових окупованих територіях? Детальніше читайте у матеріалі ЦЖР «Сімки» з Криму, викрадення паспортних даних та VPN. Про зв’язок на окупованому росією півдні України

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter