В порту окупованого Херсона заблоковані 14 комерційних суден, половина – з Туреччини

Новини
Колаж blackseanews.net

У Херсонському морському порту залишаються заблокованими 14 комерційних суден, які перебували там на початок повномасштабного вторгнення військ рф в Україну. З них 7 суден належать судновласникам Туреччини, 3 – України, по одному судну – компаніям з Мальти, Чорногорії, Єгипту, Маршаллових Островів.

Про це повідомляє Моніторингова група редакції порталу BlackSeaNews та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень».

«Станом на 24/02/2022 в Херсонському морському порті (р. Дніпро, м. Херсон), крім суден портофлоту, що постійно базуються в Херсоні, знаходилися 9 комерційних суден, що приймали українські експортні вантажі, а також 5 комерційних суден, що перебували на ремонті на судноремонтних підприємствах. Всі вони залишилися в Херсоні в умовах блокади та окупації та наразі перебувають там», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з 14 суден, заблокованих в Херсонському морському порту, 7 належать судновласникам Туреччини, 3 – України, по одному судну належить компаніям з Мальти, Чорногорії, Єгипту, Маршаллових Островів.

Як повідомлялось, у травні російські окупанти заявили про намір відновити роботу Херсонського морського порту, яку зараз призупинено рішенням уряду України. У перспективі загарбники сподіваються вивозити сільськогосподарську продукцію херсонських фермерів до росії саме морським шляхом. Проте найближчими місяцями запустити діяльність у порту окупанти не зможуть, бо інфраструктуру підприємства знищили саме військові рф, які її просто розграбували.

В середині червня російська окупаційна «адміністрація» Херсонської області заявила про відновлення роботи захопленого Херсонського морського торговельного порту і перевалку вантажів, насамперед, краденого українського зерна. Окупанти також призначили свого «керівника» Херсонського МТП.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter