На морських платформах «Чорноморнафтогазу» військові рф встановили РЛС, які контролюють український сектор Чорного моря – Клименко

Новини
Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews Фото: investigator.org.ua

На морських платформах та блок-кондукторах вкраденого росією в України підприємства «Чорноморнафтогаз» російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю підводної, надводної та повітряної обстановки, що охоплюють весь український сектор Чорного моря. Саме тому командуванням ЗС України було ухвалено рішення про нанесення по них ракетних ударів.

Про це заявив морський експерт, керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко в інтерв’ю виданню «Настоящее время».

«На шельфі Чорного моря знаходиться приблизно 15 об’єктів: бурових платформ та так званих блок-кондукторів, тобто установок, які вже видобувають газ та перекачують його через підводний газопровід на територію окупованого Криму. Справа в тому, що на кожній з цих півтора десятка установок на шельфі знаходяться російські військові… це приблизно по відділенню морської піхоти чоловік по десять. І на них встановлено досить велику кількість засобів радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю підводної, надводної та повітряної обстановки. Тобто, це військові об’єкти, які контролюють український сектор Чорного моря. Я думаю, що саме у зв’язку з цим і було ухвалено рішення про завдання по них ракетних ударів», – сказав Клименко.

Він зазначив, що ці радіоелектронні засоби використовувалися для повсякденного радіолокаційного контролю всіх трьох сфер у військових цілях.

«Це мережа радіолокаційних станцій різного призначення: і станції радіоелектронної боротьби, і постановки перешкод, і так далі. Природно, що це така мережа, яка накривала весь український сектор Чорного моря та бачила нас наскрізь у будь-яку погоду, у будь-яку пору року тощо. Звичайно, для військових це серйозна перешкода у реалізації їхніх планів під час бойових дій», – додав експерт.

Він зазначив, що перебування російських військових на морських платформах дозволяє їм не тільки контролювати судноплавство в цьому регіоні, а й, теоретично, зробити швидку висадку на судна, що проходять поруч.

«Тобто основний шлях або так званий рекомендований маршрут із протоки Босфор до портів Одеської області проходив між островом Зміїний, який був на захід від цього шляху, і на схід знаходилися крайні дві західні бурові установки. І відстань між цими точками була лише 50 кілометрів. На морі це нічого. Тому справді така ситуація була, вона в Україні нікому не подобалася, її, я так розумію, почали виправляти», – зазначив Клименко.

Він також звернув увагу, що після ракетного удару українських військових по одній з платформ, з них зараз терміново знімають робочий персонал. «Як ми бачимо буквально зараз, мабуть, спеціалізовані судна «Чорноморнафтогазу» нині знімають персонал з усіх бурових платформ, що знаходяться ближче до Криму. Я думаю, що це природно, тому що персоналу дуже не хочеться потрапляти під ракетні удари. І це означає водночас, що вся ця система видобутку краденого українського газу перестала сьогодні функціонувати», – наголосив експерт.

Як повідомлялося, 20 червня ЗСУ завдали ракетний удар по захопленим під час окупації Криму газодобувним платформам «Чорноморнафтогазу» на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою. Найсильнішим був перший удар по блок-кондуктору БК-1.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter