Аксенов заявив, що українські військові завдали ракетних ударів по захоплених в України газодобувних платформах, ЗСУ мовчить

Новини
СПБУ «Таврида» і ракетний катер ЧФ РФ «Ивановец» на Одеському родовищі Фото: dpsu.gov.ua

«Глава» окупованого Криму, колаборант Сергій Аксенов заявив, що ЗСУ вранці, 20 червня, «завдали трьох ракетних ударів по бурових вишках «Чорноморнафтогазу», розташованих в акваторії Чорного моря» – захопленим під час окупації Криму українським газодобувним платформам на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокації, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою.

Як заявив Аксенов ТАСС, “найкритичнішим був перший удар відповідно по першій вежі (БК-1). За рештою, за його інформацією, поранених і загиблих немає. 21 людина вже евакуйована».

«Найсерйознішим був удар по одній з кількох платформ, де знаходилося 12 людей. П’ятьох вже врятували, решта поки що вважаються зниклими безвісти», – сказав Аксенов.

Він також заявив, що «газ у Крим подається у штатному режимі, ризиків щодо газопостачання немає».

Аксенов заявив, що «якщо в аварійному режимі призупиниться відкачування, то буде подача з материка».

Як повідомило РИА Новости джерело в «силових структурах» окупованого Криму, «ЗСУ завдали удару по одній із бурових платформ на широті мису Тарханкут на відстані від західного кримського узбережжя до 100 кілометрів».

За інформацією російського видання, «атаковано було родовище «Одеське» (СПБУ «Таврида») за 71 кілометр від Одеси».

Нелігітимний «депутат Держдуми» від Криму, колаборант Михайло Шеремет заявив РИА Новости, що «атака українських військових розв’язала росії руки, незабаром будуть завдані удари у відповідь по центрах прийняття рішень».

Як зазначає колишній представник президента України в АР Крим Борис Бабін, «платформа «Таврида» є законною воєнною ціллю, оскільки на ній перебував озброєний російський гарнизон, знаходилася активно працююча станція радіоелектронної боротьби та було (за окремих джерел) розгорнуто російське ППО».

«До речі, знищення платформ «Чорноморнафтогазу», а вони там усі мілітаризовані агресором, означатиме дуже цікавий розвиток подій для окупантів в Криму, у вимірі енергетики. Наразі роспропаганда визнає враження бурової, але пише про «вишку БК-1 на Одеському родовищі» що є грубою помилкою, адже «БК-1» це не вишка як плавзасіб, а платформа (свердловина, точка видобування), на яку її ставлять. Російські пропагандисти пишуть про сім зниклих без вісті з 12 осіб що були на борту. Скільки там насправді було вояків агресора – роспропаганда звісно умовчує», – пише Борис Бабін.

У травні 2021 року Центру журналістських розслідувань вдалося отримати дані про кількість російських військових, які постійно несуть службу на захоплених морських об’єктах «Чорноморнафтогазу». Володимир Корчак, супервайзер СПБУ «Україна» та «Петро Годованець» (2013-2014), підтверджував: на кожній платформі та судні цілодобово перебувають озброєні російські військові – від двох до 12.

За даними нашого джерела, на морських об’єктах та судах «Чорноморнафтогазу» несли службу 47 військовослужбовців Росії.

На СПБУ «Сиваш», «Петро Годованець» та «Україна» по п’ять озброєних окупантів. На СПБУ «Таврида» – сім.

Двадцять військових перебували на морських стаціонарних платформах на родовищах Голіцинське та Архангельське, ще п’ятеро – на МСП на Штормовому.

Детальніше читайте у розслідуванні ЦЖР Глибока пастка у справі Медведчука

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму російською федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням російською федерацією активів в АР Крим, які на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.