Якщо Україна зірве призначення глави САП і втратить шанс на членство в ЄС, відповідатиме доведеться Зеленському – журналіст Ніколов

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

В разі зриву призначення очільника САП Україну можуть позбавити статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Про це заявив журналіст Юрій Ніколов.

«В п’ятницю мене на одному з телеефірів допитували: «Чи розблокує Офіс Президента призначення керівника САП як то значиться в кандидатських умовах до Євросоюзу?» А я не те що петляв, а чесно казав, що єрмаковські уроди встануть на вуха, але будуть пручатись. І так само Зеленський має стояти на стрьомі. Бо якщо це призначення буде зірвано, то Україна втратить кандидатський статус. І тоді вже Зеленський особисто буде змушений відповідати роздратованим українцям чому він про#бав історичний шанс. Бо міжнародка – це його трек у Офісі Президента. Зеленський особисто є обличчям нашої міжнародної політики», – йдеться в повідомленні.

Журналіст нагадав словам віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної, яка заявила, що статус кандидата на членство в ЄС не заберуть.

«Маємо заяву віцепремєрки Стефанішиної, що кандидатський статус у нас не заберуть, якби українська влада не провалила умови. Така собі мантра для особисто Зеленського: «Володя, не сси, нічого не буде». А далі все просто. Так і не призначать керівником САП переможця конкурсу, який був керівником слідства по корупційній справі Татарова. Влаштують новий цирк на дроті. І будуть сподіватись що Євросоюз проковтне пілюлю. До речі, в Кремлі 23 лютого так само сподівались, що Європа проковтне напад рф на Україну. Але отримали по п#здюлятору. Так само отримають і ушльопки з Банкової. Мамкіни стратеги», – підсумував Ніколов.

Кабінет міністрів повторно затвердив склад конкурсної комісії з обрання директора НАБУ, включивши до неї вже шість членів, зокрема і міжнародного експерта Драго Коса, але водночас дописав у рішення незаконну умову про те, що він має вийти із складу конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Таким чином уряд знову зриває не тільки конкурс на директора НАБУ, але і водночас підриває конкурс на керівника САП.

Нагадаємо:

  • 3 лютого 2022 року конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже втретє не змогла затвердити результати конкурсу, хоча переможець давно визначений.
  • 14 лютого 2022 року Кабмін мав сформувати конкурсну комісію для обрання директора Національного антикорупційного бюро України.
  • 15 лютого 2022 року Віталій Шабунін заявив, що Кабмін допоміг зірвати конкурс на обрання директора НАБУ, затвердивши п’ять замість шести членів конкурсної комісії. Таким чином комісію не сформовано в строк, передбачений законом, що дає підстави для зриву конкурсу або скасування його результатів.