Ахметов подав позов до ЄСПЛ проти рф з вимогою компенсації за порушення його прав власності в ході війни

Новини
Рінат Ахметов, засновник і акціонер групи SCM Фото: В.Ратинський / УНІАН

Український олігарх, засновник і акціонер групи SCM Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти російської федерації щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії росії проти України. Він також просить ЄСПЛ вжити термінові забезпечувальні заходи, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

Про це повідомила пресслужба компанії System Capital Management.

«Окрім незліченних людських страждань російське вторгнення призвело до масових руйнувань української інфраструктури. Бомбардування російською артилерією металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі з метою знищення останнього оплоту українського опору в цьому місті стали для всього міжнародного співтовариства свідоцтвом неповаги з боку росії до норм міжнародного права і прав людини», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на додаток до цієї скарги Ахметов подав ще один позов про вжиття термінових заходів, які запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищеннюрРосією зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

З огляду на невідкладність і серйозність ситуації Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус. Він також звернувся до Суду з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, оскільки корінна причина порушень його прав – російська агресія, знищення й експропріація власності – «має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні».

Зло не може залишатися безкарним. Злочини росії проти України й кожного українця – кричущі. Винні мають понести покарання. Мною – за допомогою найкращих українських і американських юристів – подано скаргу до Європейського суду з прав людини про відшкодування збитків. Цей позов – одна з перших міжнародних юридичних дій проти росії, мета якої – зупинити злочинну діяльність російського агресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів. Грабіж українських експортних товарів – зокрема зерна і сталі – уже призвів до зростання цін на ці товари та збільшення у світі кількості людей, що помирають від голоду. Це варварство має бути зупинене, а росія має заплатити сповна», – заявив Ахметов.

За порушення прав власності Ахметов вимагає від рф відшкодування збитків. Як вказують у SCM, хоча точна сума компенсації ще не може бути визначена через війну, що триває, передбачається, що росія має виплатити Ахметову мільярди доларів за порушення його прав людини.

Як повідомлялось, 27 травня група «Метінвест» заявила про ймовірність незаконного вивезення російськими загарбниками з порту Маріуполя металургійної продукції, що належить компанії. «На момент початку військового вторгнення в акваторії Маріупольського порту було зафіксовано декілька комерційних суден, на які вже було завантажено 28 тисяч тонн металургійної продукції. Існує високий ризик, що вказані судна будуть використані окупантами для викрадення та незаконного вивозу металургійної продукції, яка належить групі «Метінвест», – наголошується в заяві компанії, основним акціонером якої ї группа SCM.

3 червня перше судно RM 3 типу «Славутич» (IMO 8877241, прапор рф), на яке російські окупанти завантажили партію вкрадених у порту окупованого Маріуполя бухт листового металу, прибуло на рейд порту Ростова-на-Дону. Металопрокат належить компанії «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова і мав бути експортований покупцям до Іспанії, Італії, Бельгії, Греції, Португалії та Туреччини.

4 червня порт Маріуполя зайшло друге судно під прапором рф для завантаження краденого металопрокату. 9 червня воно прибуло з Маріуполя до порту Ростова-на-Дону.

12 червня в росію до порту Ростова-на-Дону знову пішло судно RM 3 типу «Славутич» (IMO 8877241, прапор рф), на яке окупанти завантажили вкрадені у порту Маріуполя бухти з листовим металом, що належать компанії «Метінвест».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter