рф завдала ударів по Кременчуку та Одеській області модернізованою надзвуковою ракетою Х-32 – британська розвідка

Новини
Х-32

Розвідка Міноборони Великої Британії помітила на відео з камер відеоспостереження, що російська крилата ракета, яка вразила торговий центр у Кременчуці, найімовірніше, була Х-32.

«Це модернізована версія Х-22 радянських часів. Хоча Х-32 має кілька покращених характеристик у порівнянні з Х-22, вона, як і раніше, не оптимізована для точного враження наземних цілей, особливо в міських умовах. Це значно збільшує ймовірність побічної шкоди під час націлювання у забудованих районах», – наголосили у розвідці МО Британії.

Удари 30 червня по курорту Сергіївка на Одещині також були ракетами Х-22.

«Ця зброя ще менш точна та непридатна для точкових ударів, і майже напевно неодноразово призводила до жертв серед цивільного населення останніми тижнями», – заявили у розвідці.

Х-32 прийнято на озброєння у РФ 2016 року. Розроблено у КБ «Радуга» на базі Х-22 з іншим потужнішим двигуном. Завдяки зменшенню бойової частини збільшено обсяг баків. Максимальна дальність ураження – до 1000 км, швидкість – 1,1-1,5 км/с, двигун – багаторежимний ЖРД, заявлена ймовірність ураження цілі – від 0,8 до 0,82. Летить до цілі зі стелею близько 40 км, на фініші атакує у крутому піку. Носій – Ту-22М3М. 

СБУ встановила обставини ракетного удару по ТЦ «Амстор» у Кременчуку: російські бомбардувальники Ту-22М3 запустили ракети з повітряного простору Курської області рф, які злетіли з аеродрому «Шайковка» у Калузькій області РФ.

По торговому центру у Кременчуці били крилатими ракетами льотчики 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) ЗС рф.

Внаслідок російського ракетного удару по 9-ти поверховому житловому будинку і базі відпочинку у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району загинула 21 особа, з них одна дитина, ще 39 людей постраждали та госпіталізовані до лікарні. В Одеській області 2 липня оголошена жалоба.

Як повідомлялось, вночі 1 липня в Одеській області літаки Ту-22 стратегічної авіації рф вдарили крилатими ракетами Х-22 по Білгород-Дністровському району. Одна ракета влучила в 9-поверховий житловий будинок, друга – в базу відпочинку у селищі Сергіївка.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter