Казахстан може розірвати договір із російським орендарем судна, затриманого в Туреччині з краденим українським зерном

Новини
Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) Фото: railways.kz

Казахстан може розірвати договір з російською транспортною компанією «Грін-Лайн», що орендувала судно Zhibek Zholy, яке 3 липня затримала митниця Туреччини із зерном, вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

Про це 5 липня повідомив міністр індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану Каїрбек Ускенбаєв, повідомляє МІА «Казінформ».

«Позиція казахстанської сторони – ми передали судно в оренду. За нього відповідає той, хто одержав це судно в оренду. При отриманні судна в оренду є обмеження. Якщо він зайнявся якоюсь діяльністю, яка не відповідає правовим нормам, ухваленим у Казахстані та міжнародному праві, то звичайно, цей договір буде розірваний і це судно буде відкликане», – заявив Ускенбаєв.

Він вказав, що орендар судна Zhibek Zholy – російське ТОВ «Грін-Лайн» не перебуває під західними санкціями. «Російська компанія не під санкціями. Наразі правоохоронні органи розбираються. Вони зробили заяву, прокуратура розбереться», – зазначив міністр.

Також він повідомив, що Казахстан ще не зв’язувався із Туреччиною.

«Ми офіційний запит робимо. Нехай розберуться у правовому полі, щоб ми не втручалися і не розбурхували цю подію, бо вона у правовому полі знаходиться. Як тільки вони дадуть правову оцінку, ми відповідно вирішуватимемо: розірвання договору або не розірвання», – пояснив Ускенбаєв.

Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор РФ) належить казахстанській мультимодальній компанії KTZ Express Shipping.

1 липня, після появи у ЗМІ інформації про вивезення українського зерна через порт окупованого Бердянська на казахстанському судні, компанія KTZ Express на своєму сайті повідомила, що 26 жовтня 2021 судновласник уклав договір з російським ТОВ «Грін-Лайн». Згідно з умовами договору, судно Zhibek Zholy передали в оренду російській транспортній компанії до 30 листопада 2022 року. При цьому орендар не погоджує із судновласником ні рід вантажу, ні маршрути його перевезень.

Також зазначалося, що ТОВ «Грін-Лайн» та його керівники (Щепін А.В., Тихомирова М.В.) не перебувають у списках санкцій США, ЄС, Великобританії та Канади.

«ТОВ «Грін-Лайн» укладено довгостроковий контракт на надання послуг з перевезення зерна з України до Туреччини з естонською компанією «Mangelbert OU», яка є трейдером зернових культур та олій з 1999 року. Як запевняє керівник «Mangelbert OU», 28 червня 2022 року судно «ЖИБЕК ЖОЛИ» завантажене в Бердянському морському торговому порту пшеницею (6927,8 тонн), вийшло з порту направленням до турецького порту Карасу… Також він стверджує, що зерно є українським, і перевезення здійснюється за погодженим гуманітарним коридором на прохання української сторони», – заявили в компанії KTZ Express.

2 липня, після появи інформації про звернення України до Туреччини з проханням затримати та заарештувати судно Zhibek Zholy, компанія KTZ Express повідомила, що проводить активні консультації з послами обох країн.

«З метою прояснення ситуації та виключення порушень норм міжнародного права, КТЖ було направлено листа на адресу орендаря судна з вимогою надання в терміновому порядку докладного пояснення ситуації, що склалася, з додатком усіх підтверджуючих документів (контракти, сертифікати тощо). КТЖ запевняє про свою прихильність до дотримання норм міжнародного права», – заявили у компанії.

Як повідомлялось, 3 липня митниця Туреччини затримала вантажне судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) з зерном, вкраденим і вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter