Окупований рф південь України: огляд подій за 5 липня

Новини
Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Огляд найважливіших новин за вівторок, 5 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

Вночі в районі Лозового, на Херсонщині, відбито контратаку посиленого взводу противника. Їх відчайдушна спроба успіху не мала. Втративши БТР-82, 2 вбитими і 5 пораненими, ворог ретирувався.

— Парою гелікоптерів ЗСУ нанесено авіаційний удар по скупченню противника північно-західніше Правдиного.

— Результатом роботи ракетно-артилерійських підрозділів українських військових стало знищення складу паливно-мастильних матеріалів ворога на Херсонщині.

— У рамках логістичного забезпечення військ з тимчасово окупованого Криму на залізничну станцію Каланчак прибуло 17 вагонів з боєприпасами. На посилення живої сили прибуло підкріплення з Хабаровського краю. Але окупанти надто деморалізовані та вишукують можливість отримання легких поранень для виходу зі складу діючого підрозділу й повернення в рф.

***

Казахстан може розірвати договір із російським орендарем судна, затриманого в Туреччині з краденим українським зерном

Казахстан може розірвати договір з російською транспортною компанією «Грін-Лайн», що орендувала судно, яке 3 липня затримала митниця Туреччини із зерном, вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) Фото: railways.kz

***

росія системно вивозить через Крим українське зерно в Туреччину — «Схеми»

Попри запевнення влади Туреччини, що країна не визнає Крим російським і не купує у росії крадене українське зерно з нових окупованих територій, супутникові знімки, які публікують журналісти-розслідувачі, доводять, що рф системно вивозить через півострів великі партії українського зерна в Туреччину. При цьому у супровідних документах походження товару зазначене як «Крим, росія».

***

«Керівнику» окупаційного «департаменту здоров’я» в Херсоні повідомили про підозру

Про це повідомив Офіс Генпрокурора. Мова йде про Вадима Ільмієва, який був призначений окупантами «начальником» обласного департаменту охорони здоров’я.

За даними слідства, у травні 2022 року підозрюваний погодився співпрацювати з окупантами та обійняти посаду так званого «начальника департаменту охорони здоров’я Військово-цивільної адміністрації Херсонської області». Він намагається впроваджувати медичні стандарти країни-агресора. Також колаборант звільняє та призначає керівників медичних закладів Херсонщини.

***

«Smart Maritime Group» зупинило роботу херсонської верфі

Про це повідомили на офіційному сайті SMG. Підприємство зупинило роботу через окупацію Херсона.

Працівники будуть отримувати зарплату не менше 2/3 окладу. Також їм забороняється відвідувати свої робочі місця та використовувати обладнання підприємства.

***

Із тимчасово окупованого Мелітополя масово виїжджають мешканці. Тиск окупантів після недавніх вибухів змушує місцевих залишати місто

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі національного телемарафону.

У зв’язку з початком вступної кампанії та небажанням навчатися у ВНЗ, які захопили окупанти, сім’ї у Мелітополі почали активно виїжджати на підконтрольні Україні території.

Як розповів Федоров, після ударів по військовій базі у Мелітополі та підриві залізничного мосту у Любимівці, стався справжній бум на виїзд із міста. Міський голова пояснює — люди бояться репресій з боку окупантів, коли почнуть шукати партизанів.

***

У Криму «суд» продовжив арешт журналістці Ірині Данилович ще на два місяці

Ірина Данилович Фото: facebook.com/ppu.gov.ua

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя 5 липня продовжив на два місяці — до 6 вересня — запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для громадянської журналістки Ірини Данилович, яку ФСБ обвинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухівки.

Як повідомлялось раніше, співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter