Туреччина відпустила судно Zhibek Zholy з краденим українським зерном, МЗС викликало турецького посла

Новини
Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) Фото: railways.kz

Влада Туреччини 6 липня відпустила затримане за зверненням України у порту Карасу судно Zhibek Zholy під прапором рф з вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська українським зерном. У МЗС України розчаровані цим рішенням та викликали до себе турецького посла в Києві.

Про це йдеться у коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

«МЗС та міжнародні партнери України засуджують злочинні дії рф щодо викрадення та вивезення з української території зернових до іноземних країн. Особливо кричущим випадком стало російське судно «Жібек Жоли», яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу», – заявили у МЗС.

Як зазначається, завдяки оперативному втручанню відповідних органів влади України це судно не змогло розвантажити крадене і було затримане. До турецької сторони було направлено запит на арешт судна і вантажу.

«Водночас, ігноруючи звернення української сторони, увечері 6 липня судно було відпущено. Українська сторона з глибоким розчаруванням сприйняла зазначену інформацію і звертається до турецької сторони з настійним проханням провести розслідування цієї ситуації та надати вичерпну відповідь на запити відповідних органів влади України, а також усіма засобами запобігти таким випадкам у майбутньому. У зв’язку з неприпустимою ситуацією, що склалася, до МЗС України запрошено посла Туреччини в Києві», – наголосили у міністерстві.

Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор РФ) належить казахстанській мультимодальній компанії KTZ Express Shipping. 26 жовтня 2021 року судновласник уклав договір з російським ТОВ «Грін-Лайн». Згідно з умовами договору, судно Zhibek Zholy передали в оренду російській транспортній компанії до 30 листопада 2022 року. При цьому орендар не погоджує із судновласником ні рід вантажу, ні маршрути його перевезень.

Як повідомлялось, 3 липня митниця Туреччини затримала вантажне судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) з зерном, вкраденим і вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

5 липня казахський міністр індустрії та інфраструктурного розвитку Каїрбек Ускенбаєв повідомив, що Казахстан може розірвати договір з російською транспортною компанією «Грін-Лайн», що орендувала судно Zhibek Zholy, яке 3 липня затримала митниця Туреччини із зерном, вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter