Репресії та державна зрада. Окупований рф південь України: огляд подій за 7 липня

Новини
Змеиний

Огляд найважливіших новин за четвер, 7 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Підрозділи спецпризначення виконали завдання по зачистці острова Зміїний. Підтверджено знищення близько трьох десятків одиниць ворожої техніки, виявлено покинуту амуніцію і суцільні руїни, як звичний слід «руського миру». Як символ Перемоги і відродження з цих руїн, українські військові встановили і закріпили прапор України, який був доставлений на острів раніше.

— На Херсонщині війська РФ ховають техніку і своїх військових у лікарнях, дворах дитсадків, інших соціальних об’єктах в надії, що по цих місцях ЗСУ не вестимуть вогонь.

***

Оголошено про підозру

Херсонська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням гауляйтеру Нової Каховки Володимиру Леонтьєву, який причетний до викрадення журналіста Олега Батуріна.

За даними слідства, Леонтьєв діяв за попередньою змовою з так званим «радником голови ДНР», який керує збройним формуванням на території Каховського району.

***

Окупанти призначили «директорку» Каховської загальноосвітньої школи № 4

Колаборантки Надія Антонова-Маковик і Тетяна Нечепуренко, Фото з соцмереж

6 липня нову «керівницю» представили на зборах колективу — Антонову-Маковик Надію Василівну з окупованого Севастополя.

Вона ще й пише та викладає на YouTube власні вірші про кохання, а також про «побєдобесиє» та інші сюжети з російської пропаганди.

***

Повноваження Херсонського міського голови тимчасово виконуватиме секретарка міської ради Галина Лугова

Галина Лугова тимчасово приступає до виконання повноважень міського голови через те, що окупанти викрали мера міста Херсон Ігоря Колихаєва. Рішення допоможе організувати і забезпечити діяльність виконавчих органів Херсонської міської ради та комунальних підприємств, установ і закладів Херсонської міської територіальної громади.

Галина Лугова. Фото: Херсонська міська рада

***

Окупанти на Херсонщині забороняють роботу підприємців, які відмовляються приймати російські рублі

Про це йдеться в «розпорядженні» № 34 від 4 липня призначеного загарбниками гауляйтера Каховки Павла Філіпчука, пише Центр журналістських розслідувань. У «документі» йдеться також про призупинення тимчасового дозволу на здійснення господарської та підприємницької діяльності тим, хто не встановлює ціни на свої товари та послуги за штучно встановленим курсом — 1,5 російських рубля за 1 гривню.

За видачу «тимчасового дозволу» на торгівлю з травня від підприємців вимагають сплачувати щомісячний внесок місцевій окупаційній «адміністрації». Він становить 600 гривень з малих підприємців, 2100 гривень з продуктових магазинів і 5000 грн для тих, хто торгує спиртним і цигарками. Гроші приймають готівкою або в адміністрації місцевих ринків, або в кабінеті № 313 в захопленій окупантами будівлі Каховської міської ради.

***

Мешканці Каховського району залишилися без зв’язку

«На даний час окупантами відключені майже всі інтернет месенджери, окрім «Telegram», який ще досі працює та можливо через нього зв’язуватися. Навіть сімкартки окупантів погано ловлять зв’язок та зв’язатися між собою абоненти не можуть. Люди шукають вільні точки доступу WIFI в населених пунктах для зв’язку із зовнішнім світом», — йдеться у повідомленні Херсонської ОДА.

***

Гендиректор ПрАТ «КЕМЗ» Ігор Бжезицький допомагає окупантам грабувати майно Каховської територіальної громади

На Херсонщині російські окупанти разом із місцевими колаборантами 5 липня захопили і розграбували двоповерхову комунальну будівлю в Каховці на вулиці Фаїни Гаєнко, 6. Керував «процесом» відомий у місті бізнесмен, керівник єпархіального відділу з питань сім’ї Новокаховської єпархії УПЦ (МП) Ігор Бжезицький. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

***

У Скадовську внаслідок вибуху ракети загинула жінка, важко травмований 11-річний хлопчик

Про це написав Скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

На подвір’ї будинку утворилася вирва глибиною до 2 метрів. У будинку повністю зруйновано дах, вилетіли всі вікна та двері. Усі мешканці змушені були покинути свої домівки. Від ударної хвилі постраждали окремі сусідні будівлі. Вибиті вікна, пошкоджений дах. Від отриманих поранень померла одна літня жіночка — мешканка цього будинку. Також було надано медичну допомогу ще декільком жителям.

Один уламок ракети впав в районі пляжу. В результаті отримав важку травму 11 річний хлопчик, який був в районі пляжу. Його вчора доправили до обласної лікарні, де йому зробили операцію. Його стан на сьогодні стабільний.

***

На Херсонщині брат нардепа-колаборанта Ковальова очолює державний завод і також співпрацює з окупантами — Сергій Нікітенко

Про це повідомив Сергій Нікітенко, редактор херсонського видання «МОСТ» і аналітик Інституту масової інформації в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Юрій Ковальов Фото: СБУ

***

Півсотні співробітників освіти в Енергодарі погодились працювати з окупантами

У тимчасово окупованому Енергодарі знайшлися співробітники освіти, які пішли на співпрацю з окупантами.

Про це повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

Загалом на співпрацю з росіянами в Енергодарі погодилися 46 працівників освіти. З них 2 співробітники шкіл, 8 працюють у дитячих садках та ще 3 у позашкільних закладах. Ще 29 це технічні співробітники та 4 працюють в управлінні освіти.

***

Викраденого мелітопольця окупанти відвезли до Криму: судитимуть

У полон тренера та голова Федерації Кунг фу Мелітополя Андрія Голубєва окупанти взяли ще 6 квітня. Військові Росії вдерлися до нього в квартиру і відвезли в невідомому напрямку.

Як пише видання РИА-Мелитополь, донедавна про його місцезнаходження не було відомо, але днями його дружині зателефонував журналіст із Сімферополя – з’ясувалося, що Андрія відвезли до Криму. Журналіст повідомив дружину полоненого, що Андрія Голубєва підозрюють за статтями «Замах» та «Акт тероризму» за кримінальним кодексом Росії. Нібито він готував терористичний акт.

***

Туреччина відпустила судно з краденим зерном із Бердянського порту

Російські окупанти вивезли частину українського зерна із окупованого Бердянська. У Туреччині судно не затримали, як того просила українська сторона.

Про це повідомляють у Міністерстві закордонних справ України.

Російське судно «Zhibek Zholy», яке йшло з українським зерном до турецького порту Karasu, відпустили. Перед цим до Туреччини українська сторона направила запит на арешт суховантажу із зерновими культурами, але його проігнорували. Увечері 6 липня судно вийшло із турецького порту.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter