«Нам відомі деякі турецькі компанії, що є покупцями зерна, вивезеного рф через порти окупованого Криму. Проблему треба вирішувати» – Яресько

Новини
Заванатження зерна на росіське судно «Матрос Позынич» на зерновому терміналі «Авліта» у Севастополі, 19.05.2022 Фото: Maxar Technologies

Члени експертної мережі Кримської платформи, розслідувач проекту SeaCrime центру Миротворець Катерина Яресько і експерт із зовнішньої та політики безпеки Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара висловили ставлення раднику турецького посла в Україні Ягмура Гюльдере щодо участі Туреччини у вивезенні російським агресором краденого українського зерна з порушенням державного суверенітету України.

«Нам відомі деякі турецькі компанії, що є покупцями зерна, вивезеного агресором через порти окупованого Криму. Як представники громадянського суспільства ми будемо вимагати від української влади самим застосувати до цих турецьких компаній санкції, а також звернутися до наших партнерів, передусім США, ВБ і ЄС, щодо застосування їх засобів впливу. Більш того, ми самостійно також будемо звертатися з цим питанням в OFAC та інші структури», – заявила Яресько.

За її словами, експерти проінформували посольство Туреччини про судна, які зараз йдуть з Севастополя і Керчі з краденим українським зерном в турецькі порти.

«Домовились, що я буду надсилати в Посольство інформацію по всім таким суднам. Довелось роз’яснювати чому неприпустимим для нас є половинчасте рішення Туреччини по судну ZHIBEK ZHOLY – а воно просто пішло. Ні, воно знаходилось на якірній стоянці турецького порту, в територіальних водах Туреччини, під повним контролем влади Туреччини і адміністрації порту. Воно не могло само піти, це означає, що турецька влада проігнорувала звернення України, яка надала всі необхідні матеріали для затримки порушника і його вантажу. Також довелось пояснювати чим відрізняється ситуація коли Єгипет відмовив судну з зерном, що йшло з Севастополя, від ситуації коли Туреччина відмовила ZHIBEK ZHOLY розвантажитися в порту. Про те, що в Єгипет йде судно з зерном з Севастополя було відомо заздалегідь, і єгипетська влада відмовила судну до того як воно зайшло в їх територіальні води. На відміну від ZHIBEK ZHOLY, якому дозволи зайти в територіальні води Туреччини, де він перебував в зоні відповідальності турецької влади», – додала Яресько.

Влада Туреччини 6 липня відпустила затримане за зверненням України у порту Карасу судно Zhibek Zholy під прапором рф з вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська українським зерном. У МЗС України розчаровані цим рішенням та викликали до себе турецького посла в Києві.

27 травня Туреччина пропустила через Босфор російські судна із Севастополя, завантажені вкраденим в України зерном.

Супутник компанії Maxar Technologies зафіксував процес завантаження на російські судна краденого в Україні зерна в окупованому росією Севастополі.

Як повідомлялось, за даними Мінагрополітики, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські загарбники вивезли з нових окупованих територій до Криму близько 400-500 тисяч тонн зерна, внаслідок чого втрати українських аграріїв сягають щонайменше $125 млн. Практично всі судна, які йдуть із Севастополя, завантажені краденим українським зерном. Цей незаконний бізнес курується спецслужбами та військовими країни-агресора.

За інформацією військової розвідки, значна частина викраденого військами рф на нових окупованих територіях України зерна, яке було вивезене до Криму, вивозиться до Сирії, звідки контрабандою може постачатись до інших країн Близького Сходу.

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих терторіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях. Криму це зерно не потрібне, адже свого вдосталь, більше того, він відправляє зернові на незаконний експорт до Сирії та Єгипту. Але зараз збільшує обсяги перевалки. Ймовірно — за рахунок сотень тисяч тонн пограбованого збіжжя з нових окупованих територій. Детально про це розповіла Катерина Яресько, доцентка Харківського університету та розслідувачка проекту SeaKrime Центру Миротворець, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань).

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько, читайте за посиланням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter