Закручування «гайок», знищення ворожих складів. Окупований рф південь України: огляд подій за 8 липня

Новини

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 8 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Українські авіатори тричі нанесли удари парами гелікоптерів по опорному пункту, скупченню противника й ворожої техніки в районі Давидова Броду і Правдиного.

— на Херсонщині ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили 12 військових РФ, танк, гаубицю «Мста-Б», склад боєприпасів і БПЛА «Орлан-10», який вів розвідку в районі Високопілля.

— У Новій Каховці ЗСУ знищили склад боєприпасів російських військ. Там же, за попередньою інформацією, вчора вбили колишнього поліцейського Сергія Томку, який погодився співпрацювати з військовими РФ, повідомив радник голови ОВА Сергій Братчук.

***

Військова розвідка Міністерства оборони Великої Британії повідомила, що Збройні Сили України продовжують поступово просуватися на південно-західній ділянці Херсонської області.

***

Каховська міська рада спростовує інформацію про сплату послуг лише готівкою в касу підприємства. Спосіб оплати й рахунки підприємства не змінилися.

***

Окупанти примушують жителів Херсонщини до співпраці, погрожуючи безробіттям

Російські загарбники вимагають оформлювати відносини з окупаційною «владою»: писати заяви на роботу під керівництвом їхніх «призначенців» у комунальних підприємствах, школах, дитсадках, профтехучилищах, технікумах.

Херсонців, які відмовляються від співпраці,  окупанти вирішили не допускати на свої робочі місця. З цією метою в Каховському районі вони вже запровадили «тимчасово контрольно-пропускний режим» на території всіх комунальних установ і підприємств.

Усіх порушників цього «розпорядження» окупанти пригрозили передавати підпорядкованим їм поліцаям.

***

Херсонська обласна рада звернулась до міжнародних партнерів з проханням допомогти зупинити геноцид на тимчасово окупованій області.

***

У Новій Каховці на Херсонщині вбили поліцейського-колаборанта Сергія Томку

«Зрадника з Нової Каховки Сергія Томку вбили сьогодні ввечері — повідомляють джерела в місті. Сподіваюсь, живим ми його вже не побачимо», — написав журналіст Олег Батурін.

***

Українським експертам відомі турецькі компанії, які купляють вкрадене росіянами українське зерно

«Нам відомі деякі турецькі компанії, що є покупцями зерна, вивезеного агресором через порти окупованого Криму. Як представники громадянського суспільства ми будемо вимагати від української влади самим застосувати до цих турецьких компаній санкції, а також звернутися до наших партнерів, передусім США, ВБ і ЄС, щодо застосування їх засобів впливу. Більш того, ми самостійно також будемо звертатися з цим питанням в OFAC та інші структури», – написала розслідувачка проекту SeaCrime Катерина Яресько.

За її словами, експерти проінформували посольство Туреччини про судна, які зараз йдуть з Севастополя і Керчі з краденим українським зерном в турецькі порти.

***

Окупаційна влада Бердянська хоче відновити роботу медичного коледжу

У соціальних мережах окупаційна влада поширює інформацію про те, що Бердянський медичний професійний коледж продовжує роботу та набирає студентів. Так, окупанти хочуть відновити його роботу на тимчасово окупованій території.

Насправді комунальний заклад «Бердянський медичний професійний коледж» Запорізької облради тимчасово переїхав до Запоріжжя та продовжує навчальний процес виключно у дистанційному режимі.

***

Окупанти блокують Мелітополь на кілька годин, — Федоров

Про це повідомив в ефірі телемарафону мер Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, окупанти не очікували таких розгромних дій від ЗСУ щодо знищення складів. На території Мелітополя рашисти проводять масові репресії.

Він також додав, що доступ до одного з найбільших районів Мелітополя перекрито, тому що під шляхопроводом окупанти розгортають своє ППО. Це говорить про те, що після того, як було розбито їхню військову частину, вони зосереджують свою техніку по житлових кварталах, поблизу дворів, щоб використовувати мешканців, як «живий щит». І тим самим це ускладнює наступ ЗСУ та деокупацію міста.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter