Росіяни збільшують масштаби підкупу мешканців окупованих територій, щоб отримати їх паспортні дані

Новини
паспортов
Фото: Александр Река/ТАСС

Росіяни на нових тимчасово окупованих територіях України не тільки не можуть виконати плани з примусової російської паспортизації їх мешканців, а й навіть провалюють збір у них паспортних даних, тому змушені збільшити масштаби підкупу населення.

Про це повідомляє Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій Збройних сил України.

«Тактика окупантів дуже проста: створити соціальну кризу й потім видавати одноразові виплати 10 тис. рублів в обмін на паспорт. Раніше росіяни її застосували до пенсіонерів, але з 6 липня розширили перелік тим, хто може отримати 10 тис. рублів. Зокрема тепер гроші можуть отримати малозабезпечені родини, матері з дітьми до 3 років й інші соціально незахищені верстви населення. На людей продовжують чинити тиск, аби вони були змушені брати російські документи», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що триває і примусова паспортизація в місцях позбавлення волі на окупованих територіях. Для цього до в’язнів застосовують психологічний та фізичний тиск.

У ССО нагадали, що раніше окупанти почали тиснути на ув’язнених «Північної виправної колонії №90» на Херсонщині, аби ті подавалися на російські паспорти. Керівник колонії Євген Соболєв перейшов на бік ворога й вже 18 червня його машина несподівано вибухнула. Зрадник вижив, але лікуватись вирішив в окупованому Криму, адже не довіряє херсонським лікарям.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter