США надають $368 млн гуманітарної допомоги постраждалим від війни українцям – Блінкен

Новини
Державний секретар США Ентоні Блінкен Фото: AFP

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Сполучені Штати надають майже 368 млн доларів додаткової гуманітарної допомоги для підтримки українців, які постраждали від війни росії проти України.

Про це йдеться у заяві Блінкена для преси, опублікованій на сайті Державного департаменту США.

«На сьогодні понад 11 мільйонів людей – понад чверть населення України – були змушені залишити свої домівки через невиправдану війну росії, а 15,7 мільйона людей потребують допомоги. З початку повномасштабної війни президента Путіна в лютому Сполучені Штати надали понад 1,28 мільярда доларів гуманітарної допомоги для вирішення цієї кризи, і ми є найбільшим донором гуманітарної допомоги Україні серед країн», – зазначив Блінкен.

Він пояснив, що це додаткове фінансування, яке складається з майже 288 млн доларів від Державного департаменту і понад 80 млн доларів від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), забезпечить їжею, безпечною питною водою, грошовою допомогою, захистом, доступним притулком, екстреною медичною допомогою, допоможе з логістикою та координацією допомоги.

«Наближаючись до п’ятого місяця жорстокого нападу росії на Україну, ми продовжуємо закликати росію негайно припинити військові дії, сприяти безперешкодному гуманітарному доступу в Україну та гарантувати постійний безпечний коридор для тих, хто прагне втекти в безпечне місце. Ми вдячні нашим союзникам і партнерам, які прийняли тих, хто тікає від війни, і вітаємо рішення Європейського союзу про розширення статусу тимчасового захисту для громадян України, надання їм дозволу на роботу та доступу до житла та інших послуг», – додав Держсекретар Сполучених Штатів.

Як повідомлялось, 8липня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового, 15-го пакету військової допомоги для України на 400 млн доларів. У списку військового обладнання, техніки та боєприпасів, які отримають ЗСУ, ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS, а також вперше 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм для гаубиць M777.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter