Системи HIMARS за останні тижні знищили понад 30 логістичних об’єктів окупантів – Міноборони

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з ракетних систем M142 HIMARS на Запорізькому напрямку Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Передані Збройним силам України американські ракетні системи залпового вогню M142 HIMARS вже знищили понад 30 логістичних об’єктів військ рф, що значно знизило наступальний потенціал окупантів. При цьому міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що Україна зобов’язалася не застосовувати HIMARS по цілях на території рф.

Про успішне застосування українським артилеристами систем HIMARS на передовій повідомив речник Міноборони України Олександр Мотузяник в ефірі національного телемарафону.

«Дозволю собі згадати славнозвісні HIMARS, які зараз чудово працюють на передовій. За останні тижні знищено понад 30 логістичних військових об’єктів противника, через що зараз наступальний потенціал російських окупаційних військ значно знизився», – сказав Мотузяник.

Він також зазначив, що на даний момент українські Збройні сили потребує нових поставок далекобійної артилерії, що дозволяє знищувати логістику супротивника.

Тим часом міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю BBC Україна підтвердив, що Україна зобов’язалася не застосовувати системи HIMARS по цілях на території рф.

«Ми брали зобов’язання, що високоточну зброю ми не будемо використовувати по російських об’єктах на території російської федерації. Ми всюди це засвідчили, навіть я персонально зробив це листом на ім’я мого колеги – керівника Пентагону, – що ми будемо використовувати американську зброю для стримування ворога та деокупації тимчасово окупованих земель тільки на території України», – сказав Резніков.

На питання, чи розповсюджується зобов’язання української сторони на окупований Крим, Резніков відповів: «Я сказав (очільнику Пентагону Ллойду Остіну – ред.), що у нас достатньо стратегічних об’єктів на окупованих росіянами українських територіях. На що він мені відповів: ми тебе зрозуміли».

Як повідомлялось, у Міноборони США вказали, що ЗСУ вже мають значний успіх у використанні реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS на східному фронті, зокрема ціляться на командні пункти окупантів.

8 липня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового, 15-го пакету військової допомоги для України на 400 млн доларів. У списку військового обладнання, техніки та боєприпасів, які отримають ЗСУ, ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS, які доповнять вісім уже наявних в Україні, а також вперше 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм для гаубиць M777.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter