Підозри відомим колаборантам та виявлення нових. Окупований РФ південь України: огляд подій за 15 липня

Новини
Херсон

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 15 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Нардепа-колаборанта Олексія Ковальова оголосили у розшук

За клопотанням ДБР народному депутату України Олексію Ковальову обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Працівники Державного бюро розслідувань у квітні 2022 року відкрили кримінальне провадження відносно народного депутата України, який після повномасштабного вторгнення російської федерації перебуває на тимчасово окупованій території Херсонської області та допомагає окупаційним військам. На початку липня цього року Олексій Ковальов погодився на «посаду заступника голови» у незаконно створеному окупаційномау «уряді Херсонської області».

***

СБУ оприлюднила список telegram-каналів, які працюють в інтересах рф. Серед них є херсонські та запорізькі

«Закликаємо вас не користуватися цими каналами, адже їх роботу фінансує і координує росія. У жодному разі не довіряйте їм, оскільки такі майданчики поширюють фейки та маніпуляції і є частиною інформаційної війни проти України», — йдеться у повідомленні СБУ.

Побачити список каналів можна за посиланням.

***

Повідомлено про підозру

— На сайті Офісу Генерального прокурора з’явилося повідомлення про підозру у колабораціонізмі та повістка про виклик Георгію Журавку, який став «гауляйтером» Олешківської громади.

— Повідомлено про підозру капітанам суден рф «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев», які перевозять награбоване українське зерно з Криму до третіх країн.

***

Системи HIMARS за останні тижні знищили понад 30 логістичних об’єктів окупантів

Ракетні комплекси M142 HIMARS, передані США ЗС України Фото: Arsen Fedosenko

***

Російські окупанти призначили «начальника» відділу освіти в Бериславі, що на Херсонщині

Співпрацювати з загарбниками погодилася Авраменко Ольга Вікторівна, вчителька фізичної культури Бериславського опорного закладу повної загальної середньої освіти (ОЗПЗСО, в минулому — школа № 1). У соцмережах повідомляють про те, що з окупантами почав співпрацювати і її чоловік Максим Авраменко, вчитель фізичної культури місцевої школи № 3. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Колаборанти Ольга та Максим Авраменки Фото з соцмереж

Також окупанти захопили будівлю Бериславського дитсадка № 3, розташованого в центрі міста.

***

Наразі невідомо, скільки голів територіальних громад Херсонщини залишились вірними Україні

Як передає Центр журналістських розслідувань, про це повідомив т. в. о. голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій під час спільної онлайн-пресконференції Медіа-центрів «IPC-Херсон» та «IPC-Генічеськ».

За його словами, неоднозначною є інформація щодо можливої співпраці з окупантами голови Присиваської ТГ Каховського району Сергія Кліщевського.

Також він вказав, що є питання й щодо міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка, який теж залишається в тимчасово окупованому російськими військами місті.

***

— Після останніх вдалих знищень ЗСУ військових об’єктів противника, люди почали масово виїжджати на підконтрольну Україні територію. Наявні випадки, що окупанти почали силою виганяти людей з бомбосховищ та самі почали там переховуватись, повідомляє Херсонська ОДА.

***

На Запоріжжі окупанти почали друкувати пропагандистську газету «Запорізький вісник»

Про це повідомляє НСЖУ.

Газета рясніє зверненням «ми — один народ» до «своїх не кидаємо»», а на першій шпальті величезний портрет володимира путіна. При цьому газета покликана активно розповсюджує брехню російської пропаганди, фейки та дезінформацію.

***

Окупанти по кілька днів не пропускають людей на вільну територію через Василівку

Крім того, росіяни продовжують звозити військову техніку на Мелітопольський напрямок

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter