В Офісі президента анонсували «перевірки та розслідування» після усунення Баканова та Венедиктової

Новини

Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов заявив, що главу Служби безпеки України Івана Баканова і генпрокурора Ірину Венедіктову поки не звільнено з посад. Буде проведено службові перевірки та розслідування, за результатами яких президент Володимир Зеленський вирішуватиме, звільняти чи не звільняти Венедіктову та Баканова.

Про це він повідомив у ефірі національного телемарафону.

За його словами, Баканова і Венедіктову не звільнено, а тимчасово відсторонено від посад. Він зазначив, що усунення голови СБУ та генпрокурора пов’язане з тим, що «президент та всі інші досить довго чекали більш конкретних і радикальних результатів від керівників цих органів щодо очищення цих органів від колаборантів та зрадників».

«Втім, на шостому місяці війни ми продовжуємо виявляти цих людей. І для того, щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадових осіб на кримінальні провадження, які розслідуються стосовно і працівників СБУ, і прокурорів, президент ухвалив ці рішення», – заявив Смирнов.

Президент України Володимир Зеленський 17 липня усунув Івана Баканова від обов’язків голови Служби безпеки України, а Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора. Виконувачем обов’язків Генпрокурора призначено заступника Венедіктової Олексія Симоненка. Зеленський сказав, що до Баканова та Венедиктової є багато питань через велику кількість співробітників СБУ та органів прокуратури, яких підозрюють у державній зраді.

Зеленський пояснив, що усунув Баканова і Венедіктову з посад, оскільки до них виникає багато питань через велику кількість співробітників СБУ та органів прокуратури, які підозрюються у державній зраді.

«Я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України. Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру», – сказав президент у відеозверненні.

Зокрема, зазначив він, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь», – наголосив глава держави.

Нагадаємо:

  • 28 серпня 2019 року Верховна Рада підтримала призначення головою СБУ Івана Баканова, кандидатуру якого вніс президент Володимир Зеленський. За призначення Баканова проголосували 316 депутатів. Іван Баканов – друг дитинства Володимира Зеленського, був одним із засновників, керівників та юристом компанії «Студія Квартал-95». З 2 грудня 2017 року по 27 травня 2019 року був головою партії «Слуга народу». Під час президентських виборів Баканов очолював виборчий штаб Володимира Зеленського.
  • 17 березня 2020 року Верховна Рада призначила Ірину Венедіктову генеральним прокурором України, яка з січня була в. о. голови Державного бюро розслідувань. За таке рішення проголосували 269 депутатів. Під час позачергових парламентських виборів в 2019 році Венедіктова була обрана до Верховної Ради за списком партії «Слуга народу» та очолила парламентський комітет з правової політики.