Сенат США одноголосно закликав Держдепартамент визнати рф спонсором тероризму

Новини
Знищені російські бронеавтомобілі «Тигр» Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сенат США закликав Державний департамент визнати рф державою-спонсором тероризму.

Голосування відбулося сьогодні, 28 липня, повідомляє The New York Times.

Резолюцію, яка закликає Держдеп визнати рф спонсором тероризму «за дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні», було схвалено одноголосно.

«Ці дії країни-агресора призвели до загибелі незліченної кількості безневинних чоловіків, жінок та дітей», – зазначили у тексті документа.

У резолюції Сенату зазначено, що армія рф здійснила численні масові страти безневинних мирних жителів і спробувала приховати свої злочини масовими похованнями у всій Україні.

Як зазначає видання, ухвалення необов’язкової до виконання резолюції Сенатом «чинить ще більший тиск із боку Конгресу на адміністрацію Байдена», щоб та додала рф до списку держав-спонсорів тероризму.

Зараз туди входять Куба, КНДР, Іран та Сирія – союзники росіян.

Раніше було опубліковано правовий звіт, підписаний понад 30 провідними вченими-юристами та експертами з геноциду, в якому російська держава звинувачується в порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид.

Держави-спонсори тероризму – список країн, які, згідно з офіційною позицією Держдепу США, надають підтримку актам міжнародного тероризму. Включення до списку спричиняє жорсткі економічні й політичні санкції США – заборону на постачання зброї, контроль експорту товарів подвійного призначення, заборону на економічну допомогу, а також накладення різних фінансових та інших обмежень. Складання списку розпочалося 29 грудня 1979 року. У різні періоди до нього були включені Лівія, Ірак, Південний Ємен і Сирія. Потім додалися Куба, Іран і КНДР.

Як повідомлялось, Державний департамент США запустив програму, метою якої є документування воєнних злочинів, скоєних росією під час війни в Україні. До їх моніторингу залучені американські наукові кола та приватний сектор. Програма включає документування, перевірку і розповсюдження свідчень з відкритих джерел про дії російських військ під час війни. Вона аналізуватиме та зберігатиме відкриту й комерційну інформацію, включаючи супутникові знімки й дані, поширювані через соціальні мережі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter