ГУР: Вибухи в Оленівській колонії – акт тероризму, здійснений за командою власника ПВК «Вагнер» Пригожина

Новини
Наслідки вибуху в Оленівській колонії, 29.07.2022 Фото: скріншот відео росіського Telegram-каналу

Загибель українських військових унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 на тимчасово окупованій території Донецької області, є свідомою провокацією та актом тероризму, Його здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за командою її власника Євгена Пригожина. Це рішення не було узгоджене з Міноборони рф і мало на меті приховати докази про розкрадання коштів, виділених рф на утримання українських військовополонених.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Як вказується, вибухи сталися 28 липня на території промзони колонії в новозбудованому приміщенні, де окупанти збиралися утримувати полонених українських бійців, евакуйованих з «Азовсталі». Це знищило будівлю, обладнання якої загарбники завершили два дні тому, перемістивши туди частину захисників України.

«Наголошуємо, що вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських Захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За наявною інформацією він здійснений руками найманців зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ», – наголосили в ГУР.

Як вказують у військовій розвідці, головною метою теракту було бажання приховати докази про тотальне розкрадання коштів, виділених рф на утримання українських військовополонених. У розвідці з’ясували, що 1 серпня комісія з Москви планувала провести на «об’єкті» перевірку витрат виділених коштів і умов перебування українців. «Оскільки реальний стан будівлі та умови утримання в ній полонених не відповідали вимогам російського керівництва, «проблему» було вирішено шляхом знищення приміщення, разом з розміщеними в ньому українцями», – заявили в ГУР.

Другою метою вибухів у Оленівці розвідка називає збільшення напруги серед населення України. Автори сценарію здійсненого теракту могли взяти до уваги високий суспільний інтерес до долі героїв «Азовсталі», сподіваючись спровокувати зростання соціальної напруги в нашій державі.

В свою чергу, СБУ повідомляє про перехоплення телефонних розмов, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у трагедії в колонії в Оленівці. Таких аудіоперехоплень є декілька – усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження, яке спецслужба уже відкрила за ст.438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

«Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі. Перехоплені розмови підтверджують, що рашисти розмістили свої установки «Град» неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики «днр»», – наголосили в СБУ.

В спецслужбі зауважують, що, судячи з наявних у соцмережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни «погасили» вибухові хвилі і «вберегли» сусідні приміщення. Також попередній аналіз відео свідчить, що такі сліди від вибуху на стінах найбільш імовірно могли залишилися саме через «внутрішнє джерело» вибуху.

«Загалом є безліч доказів того, що Збройні сили України не завдавали ракетних і артилерійських ударів по району населеного пункту Оленівка. Відтак усі заяви російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією», – заявили в СБУ.

Офіс генпрокурора України розпочав досудове розслідування за фактом вибухів в Оленівській колонії №120, які призвели до загибелі близько 40 та поранення 130 українців, серед яких полонені військовослужбовці ЗСУ та цивільні особи. Кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст.438 КК України (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

У Генштабі ЗСУ вказали, що артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці здійснили війська рф, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли ЗСУ, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

Саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter