Перше судно з українською кукурудзою вийшло з Одеського порту. Зерновоз Razoni вирушив до Лівану

Новини
Razoni

Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту: зерновоз Razoni під прапором Сьєрра-Леоне вирушив до Лівану з 26 тис тонн української кукурудзи. Слідкувати за його треком можна на карті від Marinetraffic.

Як повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, «сьогодні Україна разом з партнерами робить черговий крок до запобігання світовому голоду».

Razoni

Зерновоз Razoni під прапором Сьєрра-Леоне Фото: Міністерство інфраструктури України

«Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року. Ми вдячні партнерам, які незважаючи на складнощі не зупиняли роботу з підготовки до експорту. Зі свого боку Україна зробила все, аби відновити роботу портів та всіх задіяних підприємств. У портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення росії. Паралельно отримаємо заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією. У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції», – зявив Кубраков.

Як заявило ВМС України, «цей вихід судна є першим і тестовим для перевірки коридору, зв’язку та інших процедур. За результатами цього виходу будуть прийматись відповідні рішення».

Як повідомлялось, 22 липня Україна, Туреччина та ООН в Стамбулі підписали угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна.

26 липня у Стамбулі розпочав інтенсивну роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України, підписаної 22 липня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter