Російські загарбники знищили два унікальні маяки на Херсонщині

Новини
Аджигольський і Хабловський задній маяки у Херсонській області Фото: Facebook Ігор Йосипенко

Російські військові знищили унікальні об’єкти на Херсонщині. Від їхніх ударів постраждали Аджигольський і Хабловський задній маяки, а також Херсонський Гранд-Каньон, розташований в селі Станіслав Херсонського району.

Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради, голова благодійного фонду «Україна переможе!» Ігор Йосипенко на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«По найвищому в Україні маяку – Аджигольському, російські війська вдарили трьома ракетами. Три ракети по маяку! Також від рук рашистів постраждав Херсонський Гранд-Каньйон та Хабловський задній маяк. Їх більше не існує. Орки продовжують знищувати наші визначні архітектурні та природні пам‘ятки, але вони ніколи не знищать нашу націю!», – написав Йосипенко.

Раніше інформацію про те, що окупанти вдарили по Аджигольському маяку, з посиланням на місцевих жителів оприлюднив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Він повідомив, що два попадання було в основу маяка, а одне – в конструкцію.

Аджигольський, або Станіслав-Аджигольський задній маяк розташований у Дніпровському лимані, поблизу села Рибальче Чулаківської територіальної громади Скадовського району. Він збудований в 1911 році за унікальним проєктом інженера і вченого Володимира Шухова. Він має вертикальну ґратчасту гіперболоїдну конструкцію зі смуг сталі висотою 64 метри, що робить його найвищим маяком в Україні та вісімнадцятим за висотою у світі. Також він вважається найвищим у світі маяком традиційної конструкції.

Хабловський задній маяк збудований понад 150 років тому і розташований на межі Херсонської та Миколаївської областей у степу за декілька сотень метрів від берега. Разом із переднім та середнім Хабловськими маяками він утворює лінію, яка допомагає суднам орієнтуватись під час проходу Дніпро-Бузьким лиманом. Сучасний маяк збудований в 1952 році.

Херсонський Гранд-Каньон, або «херсонські гори», названий так через свою схожість з американським природним заповідником. Він розташований на території Станіславського заказника, на узбережжі Дніпро-Бузького лиману.

Херсонський Гранд-Каньон у Херсонській області Фото: Facebook Ігор Йосипенко

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України, на Херсонщині станом на 22 липня російські окупанти знищили 5 об’єктів культурної спадщини. Зокрема, вони пошкодили стародавні кургани в районі села Давидів Брід та вздовж інших доріг у Бериславському районі, розстріляли будівлю обласного управління СБУ. Загалом в Україні рф здійснила вже 434 злочини проти нашої культурної спадщини.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter