СБУ повідомила підозри трьом колаборантам із Запорізької області, які допомагали рф красти українське зерно

Новини
Колаборанти Євген Балицький, Олександр Сауленко и Володимир Стельмаченко, Фото з соцмереж

СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності, пособництві державі-агресору та у воєнному злочині очільнику окупаційної «адміністрації Запорізької області» Євгену Балицькому, а також призначеним окупантами «меру» Бердянська Олександру Сауленко та «директору» Бердянського морського порту Володимиру Стельмаченко, які допомагали росії красти українське зерно з тимчасово окупованих територій Півдня України.

Служба безпеки України встановила колаборантів з Мелітополя та Бердянська, які допомогли рф викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна на суму понад 200 млн доларів з тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, сприяли воєнному злочину очільник окупаційної «адміністрації Запорізької області» Євген Балицький, призначені окупантами виконувач обов’язків «мера Бердянська» Олександр Сауленко та «директор» Бердянського морського порту Володимир Стельмаченко.

Як встановила СБУ, Балицький видав «розпорядження», на підставі якого спеціально створеному підприємству «Державний зерновий оператор» було незаконно передано майно семи агропромислових комплексів і зернових терміналів на території Запорізької області.

Крім того, псевдомер Сауленко спільно з «директором» Бердянського морського торговельного порту Стельмаченком забезпечили вилучення зерна зі складів та завантаження його на морське судно «Zhibek Zholy» під прапором рф.

Також вивезення зерна з тимчасово окупованого Півдня України відбувалося через морські порти та термінали, які розташовані в окупованому Криму.

До вказаної протиправної діяльності російською стороною залучені морські судна під прапорами рф та Сирії: «Надежда», «Сормовский-48», «Федор», «Матрос Кошка», «Матрос Позынич», «Zhibek Zholy», «Св. Костянтин», «Михаил Ненашев», «LAODICEA».

СБУ повідомила Євгену Балицькому, Олександру Сауленку і Володимиру Стельмаченко про підозри за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 8 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ст. 111-2 (пособництво державі агресору); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Крім того, накладено арешт на майно (у тому числі 4 повітряних судна малої авіації, які знаходяться в Київській області) та корпоративні права, які належать Балицькому та його сім’ї, на загальну суму понад 149 млн грн.

Як повідомлялось, 26 травня 2022 року Балицькому було повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

ЦЖР писав про каравани з краденим українським зерном, які видно навіть із космосу, та схеми вивозу збіжжя через Крим у розслідуванні «Керченський шлях «зернового експресу».

Володимир Стельмаченко до окупації працював у Бердянському порту – був заступником начальника служби безпеки мореплавства та екологічної безпеки. Його «бойовий шлях» від військово-патріотичної роботи до сприяння вивезенню зерна ЦЖР прослідкував у розслідуванні «Портові щури. Хто допомагає окупантам грабувати Україну».

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter