Пригожин особисто вербує найманців для ПВК «Вагнер» у російських колоніях – Медіазона

Новини
Євген Пригожин Фото: ТАСС

Російський бізнесмен Євген Пригожин, який відомий як «кухар Путіна», особисто вербує у російських колоніях ув’язнених для терористичного формування ПВК «Вагнер», що бере участь у війні проти України.

Як пише російське видання «Медіазона» з посиланням на інформацію ув’язнених з Ярославської та Тульської областей, до їхніх колоній приїжджав «невисокий лисий чоловік у роках із зіркою Героя Росії на грудях, який називав себе Євгеном Пригожиним» і пропонував свободу та гроші в обмін на участь у війні проти України

Один із ув’язнених повідомив, що на територію ВК-2 суворого режиму в Рибінську Ярославської області заїхав білий мікроавтобус, з якого вийшли вісім людей у цивільному. «Троє міцних чоловіків були зі стволами (на території колонії!), прибраними в поясні м’які сумки. Четвертий був у роках, лисий, невисокий, і на грудях у нього красувалася зірка Героя Росії», – описав вербувальника ув’язнений.

За його словами, ця людина представилася Євгеном Пригожиним, який виступив із «агітаційною» промовою, в якій розповів про службу у ПВК «Вагнер».

Загалом на зустріч, за оцінками джерела «Медіазони», зібрали трохи менше півтори тисячі осіб – засуджених, які можуть ходити, і всіх співробітників колонії. Їм пояснили, що «йде Третя світова війна», і в ній можна взяти участь на боці росії.

«Ми не збройні сили, а справжнісіньке воєнізоване ОЗУ. Мої хлопці заходять до африканських країн і за два дні не залишають там нічого живого, і зараз так само розносять ворогів в Україні. Ваше рішення служити у ПВК – це угода з дияволом. Якщо ви вийдете звідси зі мною, то або повернетеся вільною людиною, або помрете. Ви повинні вбивати ворогів та виконувати накази керівництва. Тих, хто повернув назад, чекає розстріл на місці», – цитує ув’язнений Пригожина.

За даними джерела, «кухар Путіна» пропонує добровольцям 100 тисяч рублів на місяць, премію приблизно в такому ж розмірі і виплату 5 мільйонів рублів сім’ї завербованого у разі його «гідної смерті».

«Казав, що ми не гарматне м’ясо, ні. Шанс на загибель оцінив у 15%, на поранення – 25%. За дезертирство, каже, розстріл, те саме за мародерство та наркотики», – згадує слова Пригожина російський в’язень.

«Насамперед цікавлять їхні вбивці та розбійники, до наркоманів ставляться насторожено, те саме до ґвалтівників. Краще, каже, щоб не побутові вбивці були, а прямо свідомі – вам, каже, у нас сподобається. Взагалі він справив враження маніяка. Жодного примусу тим часом немає. Ви, каже, маєте самі [зрозуміти], що нам потрібні. І справді, пішли записуватись багато, дуже багато, ніяк не менше 200 осіб», – розповів засуджений. За його словами, насамперед це «первоходи з більшими термінами», але «багато і ідейних».

Знищені українськими захисниками найманці ПВК «Вагнер», квітень 2022 року Фото: facebook.com/24th.brigade

Як повідомлялось, британська розвідка вказує, що Міноборони рф бракує бойової піхоти, тому воно активно залучає до широкомасштабної війни в Україні найманців ПВК «Вагнер», хоча досі вони виконували інші місії.

За даними ГУР Міноборони України, загибель українських військових унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 сталася внаслідок теракту, який здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за командою її власника Євгена Пригожина. Це рішення не було узгоджене з Міноборони рф і мало на меті приховати докази про розкрадання коштів, виділених рф на утримання українських військовополонених.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter