З порту «Південний» вийшло перше судно з продовольством

Новини
Фото: facebook.com/MinInfra.UA

З українського порту «Південний» 8 серпня вийшло перше від початку війни судно с продовольством. Балкер SACURA прямує до Італії. Таким чином всі порти Великої Одеси вже працюють в рамках зернової ініціативи.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

«В ході реалізації «зернової ініціативи» сьогодні вранці з порту «Південний» вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, судно об’єдналося в караван із балкером ARIZONA, яке відправилось з порту «Чорноморськ» в Туреччину. На борту обох суден 60 тис. тонн агропродукції.

Фото: facebook.com/MinInfra.UA

«Сьогодні до реалізації Ініціативи повноцінно залучено найбільший український порт – «Південний». Таким чином усі порти Великої Одеси задіяні для експорту агропродукції. Наразі наша ціль – нарощування перевалки в портах. Протягом 2-х тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки 3-5 суден на добу. Працюємо з гарантами домовленостей, щоб «зерновий коридор» працював безперебійно і були дотримані усі безпекові вимоги до судноплавства», – заявив Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України.

Як повідомлялося, 22 липня Україна, Туреччина та ООН у Стамбулі підписали угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна. 26 липня в Стамбулі приступив до інтенсивної роботи Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України, підписаної 22 липня.

1 серпня 2022 року перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту: зерновоз Razoni під прапором Сьєрра-Леоне вирушив до Лівану з 26 тис. тонн української кукурудзи.

5 серпня з портів «Одеса» та «Чорноморськ» вирушив перший караван суден з українським продовольством. На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET – 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка прямує до Туреччини, Великобританії та Ірландії.

7 серпня з портів Великої Одеси вийшов другий караван з українським продовольством. Три судна вийшли з порту «Чорноморськ», ще одне – з порту «Одеса», які перевозять майже 170 тис. тонн агропродукції. Судна прямують до портів Італії, Китаю та Туреччини.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter