Рідні захисників «Азовсталі» закликають владу України та міжнародні організації завадити фейковому «суду» над полоненими в рф

Новини
Мариуполь

Асоціація родин захисників «Азовсталі» закликає владу України та міжнародні організації, зокрема МКЧХ та ООН завадити фейковому трибуналу над бійцями полку «Азов».

«Останню добу мережу сколихнула інформація про те, що окупанти готуються до проведення «міжнародного» трибуналу над бійцями ОЗСП «Азов» – захисниками Маріуполя та Азовсталі. Спочатку ворог продемонстрував клітки у маріупольській філармонії, а згодом інформацію про підготовку до проведення показового судилища підтвердив і голова фейкової «днр» пушилін», – ідеться в повідомленні.

У зв’язку з цим Асоціація родин захисників Азовсталі заявляє:

1. «Міжнародний» трибунал неможливий у «республіці», яку визнали державою лише такі ж псевдодержави як Південна Абхазія та Осетія. Готується пропагандистське шоу, і де б воно не було – в Донецьку чи Маріуполі, воно не буде визнано ніким притомним у світі.

2. Військовослужбовці України, які виконували визначені державою і законом обов’язки на території України, не можуть бути осудженими іншими держави, тим паче ніким не визнаними псевдодержавами. Такий «трибунал» не матиме жодної сили в правовому полі України.

3. Права військовополонених, ким зараз є захисники Азовсталі, зокрема полку «Азов», гарантуються Женевськими конвенціями 1949 року. Вони наголошують, що будь-які посягання на людську гідність військовополонених є забороненими, як і їх засудження чи застосування покарання без попереднього рішення законного суду. Отже, всі ці показові шоу з судами та трибуналами абсолютно суперечать загальновизнаним міжнародним законам про поводження з військовополоненими.

Асоціація звертається до президента України, до міжнародних організацій, зокрема гарантів безпеки захисників Азовсталі – МКЧХ та ООН, з проханням завадити проведенню фейкових трибуналів, які загрожують бійцям полку «Азов».

«Усіх небайдужих закликаємо перевіряти інформацію, яку ви поширюєте, та не вестися на гучні пости з фейковою інформацією. Наш ворог підступний – всі вкиди він робить з метою подальшої дискредитації «Азову» і введення аудиторії у свою підлу оману. Сьогодні пост з подібною неправдивою інформацією зібрав понад 170 тисяч вподобань в Інстаграмі. Водночас реальні новини про захисників Азовсталі не збирають і десятої частини такої підтримки. Пам’ятайте про медіагігієну та шукайте правду в надійних джерелах!», – закликали рідні українських захисників.

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

У Генштабі ЗСУ вказали, що артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці здійснили війська рф, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли ЗСУ, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

За даними ГУР Міноборони України, загибель українських військових унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 сталася внаслідок теракту, який здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за командою її власника Євгена Пригожина. Це рішення не було узгоджене з Міноборони рф і мало на меті приховати докази про розкрадання коштів, виділених рф на утримання українських військовополонених.

Супутникові фото компанії Maxar доводять, що масове вбивство українських військовополонених в окупованій Оленівці на Донеччині вчинили саме росіяни, адже на них видно, що барак у колонії, де утримували українців, підірвали зсередини.

Російські окупанти не задовольнили прохання представників МКЧХ про доступ до місця загибелі українських військовополонених у Оленівській колонії №120 на окупованій території Донецької області.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter