Випалена земля: Опубліковані інфрачервоні супутникові фото знищеного аеродрому «Саки» у Криму

Новини
Супутникове інфрачервоне фото Planet Labs аеродрому «Саки» біля Новофедорівки 10.08.2022 Фото: Twitter Wim Zwijnenburg

Журналісти-розслідувачі міжнародної спільноти Bellingcat опублікували нові супутникові фото знищеного аеродрому «Саки» біля селища Новофедорівка в окупованому Криму, які були зняті в інфрачервоному діапазоні. На них добре видно величезну площу випаленої землі довкола авіабази, яку російська бойова авіація використовує для атак на Україну.

Фото опублікував учасник проекту Bellingcat Вім Цвейненбург у Twitter.

«Ми створили зображення False-Color за допомогою Planet Skysat атаки на авіабазу Саки в окупованому росією Криму, щоб показати сліди вигоряння. Червоний колір вказує на здорову рослинність, а чорний – сліди вигоряння від пожеж після вибухів», – написав Цвейненбург.

На фото видно, що після вибухів 9 серпня вигоріла вся рослинність навколо авіабази.

Також журналіст опублікував анімоване GIF-зображення зі знімками «до» і «після» вибухів, яке демонструє масштаби руйнувань на аеродромі «Саки».

Так званий «глава администрации» Сакського району Володимир Сабівчак заявив, що вибухи на аеродромі в Новофедорівці пошкодили 80 приватних будинків у селищі.

«Усього пошкоджено приватних будинків із 557 – 80», – сказав Сабівчак в ефірі контрольованого окупантами кримського телеканалу «Миллет».

Нагадаємо, раніше Генштаб ЗСУ повідомив про знищення 9 літаків на авіабазі у Новофедорівці.

Колаборант Сергій Аксенов, якого окупанти призначили «головою Криму», заявив, що внаслідок вибухів пошкоджено 62 багатоквартирні будинки, 20 комерційних об’єктів і приватні будинки. «Загалом за медичною допомогою звернулося 14 осіб, загинула одна людина», – запевняє Аксенов.

Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, внаслідок вибухів 9 серпня на авіабазі російських окупантів у Новофедорівці знищено 15 літаків. Місцеві жителі нарахували 10 «прильотів» по аеродрому.

З’явилися перші супутникові фото наслідків вибухів на військовому аеродромі біля селища Новофедорівка в окупованому Криму, який використовують повітряно-комічні сили ЗС рф. На них видно, що росіяни втратили понад 20 літаків та гелікоптерів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter