Нові удари по ЗАЕС. Окупований рф південь України: огляд подій за 11 серпня

Новини
ЗАЕС, фото: Getty Images

Огляд найважливіших новин за четвер, 11 серпня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони Півдня завдали ударів по трьох командних пунктах військ РФ у районах Новокам’янки, Червоного Маяка, Іщенка. Біля села Барвінок знищили склад боєприпасів.

— «Градами» обстріляно Нікополь, де пошкоджено 7 будівель, 2 школи, поранено 9, загинуло 3 цивільних, та Велику Костромку, де пошкоджено 1 будівлю, без людських втрат.

— Російські війська знову обстріляли Нововоронцовку, що на Херсонщині, внаслідок чого загинула жінка, яка намагалася врятуватися у власному підвалі. Підвал не витримав ворожих ракет і жінка загинула. Ще дві особи отримали поранення. Також, через обстріл було пошкоджено декілька приватних будинків та об’єкти цивільної інфраструктури. Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження та здійснює досудове розслідування за фактом чергового обстрілу Нововоронцовки.

— Російські військові знову обстріляли ЗАЕС, влучення біля першого енергоблоку.

***

У Чернівцях почала працювати громадська приймальня для переселенців із Херсонщини

Вона розташована у будівлі місцевого ЦНАПу (вул.Героїв Майдану, 7, каб.209). Години прийому — з 10:00 до 15:00 з понеділка по п’ятницю.

«Маємо сподівання, що приймальня буде максимально допомагати мешканцям Херсонської області взаємодіяти з органами місцевого самоврядування, надавати юридичну консультацію та допомогу у відновленні та оформленні відповідних документів. Так само буде відбуватися допомога у оформленні дітей в садочки та школи міста», — цитується у повідомленні депутат Херсонської міської ради Олександр Ложичев.

***

Верещук допускає обов’язкову евакуація для жителів Херсонської області

Віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зазначає, що з настанням опалювального періоду ситуація в регіонах може погіршитися. Об’єкти теплопостачання та енергії можуть стати цілями для російських військових, відремонтувати які буде складно. У холодну пору року мешканці опиняться без світла та тепла.

***

Професійне технічне училище № 14 у Новій Каховці оголосило про набір на навчання онлайн

«ДНЗ «ПТУ 14 м.Нова Каховка», єдине училище у місті, яке повністю зберегло свій педагогічний склад (за винятком 2 педагогів: Голера І.П., Кованової Т.О. та бібліотекаря Філіпенко О.С.) має таку можливість і готове почати новий 2022–2023 н.р. в дистанційному режимі.Нагадуємо, що документи, які необхідні для вступу, можна подати тільки дистанційно», — йдеться у повідомленні.

***

На Херсонщині після призначення окупантами гауляйтера Горностаївки місцеві жителі почали масово виїжджати з селища — Центр журналістських розслідувань

На Херсонщині 5 серпня російські загарбники призначили голову окупаційної «адміністрації» Горностаївської територіальної громади Каховського району. Ним став нікому тут не відомий Гранкін Юрій Миколайович. Після цього окупанти почали тероризувати місцевих підприємців, а місцеві жителі стали масово покидати селище.

Колаборант Юрій Гранкін, призначений окупантами гауляйтером Горностаївки, піднімає прапор рф біля селищної ради Фото з соцмережі

 

***

Опубліковані інфрачервоні супутникові фото знищеного аеродрому «Саки» у Криму

Журналісти-розслідувачі міжнародної спільноти Bellingcat опублікували нові супутникові фото знищеного аеродрому «Саки» біля селища Новофедорівка в окупованому Криму, які були зняті в інфрачервоному діапазоні. На них добре видно величезну площу випаленої землі довкола авіабази, яку російська бойова авіація використовує для атак на Україну.

Супутникове інфрачервоне фото Planet Labs аеродрому «Саки» біля Новофедорівки 10.08.2022 Фото: Twitter Wim Zwijnenburg

***

Російські військові знову обстріляли Запорізьку атомну електростанцію

«Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції — безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання. Ще п’ять «прильотів» сталися в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС. Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». Адже задля безпеки атомників автобуси з персоналом наступної зміни розвернули назад в Енергодар», — йдеться у повідомленні Енергоатому.

***

США підтримують створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Сполучені Штати підтримують ідею створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції після бойових дій за участю російських і українських збройних сил — Reuters з посиланням на заяву представника Держдепартаменту.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter