Після вибухів на аеродромі у Криму спроможності морської авіації рф значно знизилися – розвідка Британії

Новини
Супутникове фото аеродрому «Саки» біля Новофедорівки після вибухів Фото: InformNapalm

Британська розвідка вважає, що вибухи 9 серпня на території військового аеродрому «Саки» в окупованому Криму призвели до падіння спроможності морської авіації рф в регіоні. Відтепер росія не вважатиме кримський півострів своїм «безпечним тилом».

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

«Спроможності морської авіації флоту зараз значно знизилися. Цей інцидент, ймовірно, змусить російську армію переглянути своє сприйняття загрози. Крим, очевидно, розглядався як безпечний тил», – йдеться у повідомленні.

Британська розвідка відзначає, що початкова причина вибухів 9 серпня на аеродромі невідома, але великі грибоподібні хмари, які видно на відео очевидців, майже напевно виникли в результаті вибуху до чотирьох відкритих складів боєприпасів.

«Майже напевно внаслідок вибухів було знищено або серйозно пошкоджено щонайменше п’ять винищувачів-бомбардувальників Су-24 FENCER та три багатоцільових винищувачі Су-30 FLANKER H. Також було серйозно пошкоджено центральну зону аеродрому «Саки», але аеродром, ймовірно, залишається придатним до експлуатації», – йдеться в огляді.

У розвідці вказують, що втрата восьми бойових літаків становить незначну частку від загального парку літаків, доступних росії для ведення війни, але в основному аеродром «Саки» використовувався як база для авіації Чорноморського флоту рф.

Нагадаємо, раніше Генштаб ЗСУ повідомив про знищення 9 росіських літаків на авіабазі у Новофедорівці.

Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, внаслідок вибухів 9 серпня на авіабазі російських окупантів у Новофедорівці знищено 15 літаків. Місцеві жителі нарахували 10 «прильотів» по аеродрому.

З’явилися перші супутникові фото наслідків вибухів на військовому аеродромі біля селища Новофедорівка в окупованому Криму, який використовують повітряно-комічні сили ЗС рф. На них видно, що росіяни втратили понад 20 літаків та гелікоптерів.

Журналісти-розслідувачі міжнародної спільноти Bellingcat опублікували нові супутникові фото знищеного аеродрому «Саки» біля селища Новофедорівка в окупованому Криму, які були зняті в інфрачервоному діапазоні. На них добре видно величезну площу випаленої землі довкола авіабази, яку російська бойова авіація використовує для атак на Україну.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter