У Новій Каховці окупантам бракує колаборантів для відновленням діяльності ПТУ №14, його можуть «приєднати» до ліцею

Новини
Колаборанти Тетяна Кованова, Ігор Голер, Вікторія Кареліна і Оксана Філпенко Фото: facebook.com/ptu14

На Херсонщині російським загарбникам не вдається набрати достатню кількість викладачів і персоналу для відновлення діяльності Новокаховського ПТУ №14. Лише дванадцять з 90 співробітників учбового закладу зголосились співпрацювати з окупантами і навчати дітей за так званими «російськими програмами». Вкрай мало охочих і йти навчатися до захопленого училища. Тож розглядається варіант про «приєднання» ПТУ №14 до Новокаховського електротехнічного професійного ліцею, директорка якого співпрацює з окупантами.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

За їх інформацією, з усіх закладів профтехосвіти Нової Каховки в ПТУ №14 виявилось найменше зрадників. З майже 90 його співробітників колаборантами стали лише дванадцять.

Найбільш помітні з них четверо:

Кованова Тетяна Олексіївна. «Людина у поважному віці, має найвищі звання викладача хімії, працювала одразу в кількох навчальних закладах. Отримувала достойну пенсію та заробітну плату, та все було мало – жадібність перемогла», – розповіли про неї колеги.

Голер Ігор Петрович. «Викладач з професії «Верстатник широкого профілю».
Має педагогічний стаж 3 роки, але так і не спромігся вивчити українську мову. За незадовільну роботу отримав 2 догани».

Кареліна Вікторія, вихователька. Працювала в училищі 3 роки. «В чому себе по-справжньому проявила, так це лише у володінні російською мовою. Брала активну участь у розграбуванні майна гуртожитку», – розповіли знайомі колаборантки.

Філіпенко Оксана Сергіївна, бібліотекарка, мала багато нарікань по роботі. З 24 лютого по червень на робочому місці була лише двічі, за що її відсторонили. «Увесь цей час Оксана Філіпенко займалась схилянням мешканців міста до співпраці з окупаційною владою, складала списки людей з адресами та надавала їх до «комендатури». Разом із чоловіком писала доноси на патріотів у фсб росії, після чого викрали директора ПТУ №14 Ігоря Сердюка і незаконно утримували в полоні 14 діб. На початку липня вона разом із іншими місцевими колаборантами В’ячеславом Резніковим та Віктором Васильєвим провела «збори», наслідком яких стало захоплення та розграбування майна освітнього закладу», – розповіли співробітники ПТУ №14.

Співпрацюють з окупантами також два сторожа, дві прибиральниці, дві чергові, двірник і інженер-електрик училища. Та переважна більшість колективу не підтримала загарбників і перейшла на дистанційну роботу. Всі ці співробітники отримують зарплату і готуються до нового навчального року.

«Від усіх колаборантів з нашого закладу окупанти зараз вимагають оформлювати російські паспорти і російські ідентифікаційні номери. Лише за цієї умови їм обіцяють виплачувати заробітну плату в рублях. А ось чоловікам після отримання російського паспорта вже натякають про призов до російської армії», – на умовах анонімності розповіли співробітники ПТУ №14.

Водночас, за їхніми словами, в ПТУ №14 окупантам вдалося знайти замалу кількість колаборантів і учнів, які бажають навчатися за незрозумілими «російськими програмами». Тож у Новій Каховці подейкують, що цей заклад «об’єднають» з Новокаховським професійним електротехнічним ліцеєм, аби не витрачати на нього гроші російських платників податків.

До речі, директорка ліцею Карпенкова Олександра Василівна, 30 березня 1954 року народження, виявилась єдиною колаборанткою з-поміж керівників закладів профтехосвіти Херсонської області. Про її співпрацю з загарбниками неодноразово повідомляли самі представники окупаційної влади. Вони стверджують, що захоплений Новокаховський професійний електротехнічний ліцей з 1 вересня «відновить свою роботу» за «навчальними програмами рф».

Олександра Карпенкова родом з Лисичанська Луганської області, працює в ліцеї з 1987 року, нагороджена нагрудними знаками: імені А. С. Макаренка, «Відмінник освіти України» та почесною грамотою Міносвіти України.

За даними ЦЖР, більшість співробітників електротехнічного ліцею теж перейшли на бік окупантів.

Нагадаємо, що майже третина співробітників Новокаховського вищого професійного училища співпрацюють з російськими окупантами. Загалом 34 його працівники з 120 перейшли на бік ворога, переважно, технічний персонал. Але є серед них і викладачі, і майстри виробничого навчання. Однак готувати столярів, мулярів і монтажників їм доведеться хіба що «на пальцях»: усе основне обладнання закладу вдалося вивезти на підконтрольну українську територію.

Також майже третина працівників розташованого на Херсонщині відокремленого структурного підрозділу «Новокаховський фаховий коледж» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного стали колаборантами і готуються навчати молодь за «російськими програмами». Більшість із них – технічний персонал закладу, але є й сім викладачів, які свідомо обрали шлях зрадників. З усіма ними евакуйований до Кропивницького коледж уже розірвав трудові відносини.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter