Вибухи на аеродромі «Саки» у Криму вивели з ладу понад половину бойових літаків ЧФ рф – Reuters

Новини
Супутникове інфрачервоне фото Maxar Technologies аеродрому «Саки» біля Новофедорівки 10.08.2022 Фото: Reuters

Вибухи 9 серпня на військовому аеродромі «Саки» біля Новофедорівки в окупованому Криму вивели з ладу понад половину бойових реактивних літаків морської авіації Чорноморського флоту рф, які використовувались для атак на Україну.

Про це повідомив західний чиновник на умовах анонімності, передає агентство Reuters.

Він сказав, що Україна зараз послідовно досягає «кінетичних ефектів» глибоко в тилу російської армії, що має суттєвий вплив на матеріально-технічну підтримку росії та «значний психологічний вплив на російське керівництво».

«Наразі ми оцінюємо, що події на аеродромі Саки 9 серпня вивели з експлуатації більше половини бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту», – зазначив чиновник.

Він також вказав, що Чорноморському флоту рф набагато важче функціонувати, ніж «флотилії берегової оборони», яка лише час від часу завдавала ракетних ударів, і що його спроба загрожувати десантним нападом на Одесу була провалена.

Чиновник додав, що загалом війна перебуває у «моменті майже оперативного застою».

«Сухопутні сили жодної зі сторін не мають достатньо зосередженої наземної бойової потужності для проведення ефективних наступальних дій, які будь-яким чином суттєво вплинули б на хід війни», – наголосив він.

Як повідомлялось, 9 серпня, сталися вибухи на території військового аеродрому «Саки» в Новофедорівці. Генштаб ЗСУ повідомив про знищення 9 російських літаків.  Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, внаслідок вибухів було знищено 15 літаків.

Британська розвідка вважає, що вибухи 9 серпня на території військового аеродрому «Саки» в окупованому Криму призвели до падіння спроможності морської авіації рф в регіоні. Відтепер росія не вважатиме кримський півострів своїм «безпечним тилом».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter