У Києві проходить другий саміт Кримської платформи (трансляція)

Новини
Фото: crimea-platform.org

У Києві 23 серпня проходить другий саміт Кримської платформи за участю 60 країн і міжнародних організацій. Цьогоріч через повномасштабну війну, яку веде росія проти України, саміт проходить в онлайн-форматі.

Пряма трансляція заходу ведеться на офіційному сайті Кримської платформи, а також на її сторінці у Facebook та на Youtube-каналі Кримської платформи – українською, англійською та жестовою мовами.

Після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою у вівторок, 23 серпня, президент України Володимир Зеленський заявив, що саміт Кримської платформи відбудеться за участю 60 лідерів різних країн.

«Сьогодні саміт відбудеться в розширеному вигляді, за участю 60 лідерів різних країн. До нас приєдналися і країни Африканського континенту, і країни Латинської Америки», – сказав Зеленський.

З огляду на те, що йде війна, саміт відбудеться в іншому форматі, зазначив глава держави.

«Ми робитимемо все, щоб будь-яким шляхом деокупувати наш український півострів Крим», – сказав Зеленський та додав, що «Кримська платформа – чудовий інструмент для деокупації Криму».

22 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що цьогоріч географія Кримської платформи розшириться, зокрема, за рахунок країн Африканського континенту та іншого боку Атлантики.

За його словами, участь в другому саміті Міжнародної Кримської платформи підтвердили вже близько 60 країн і міжнародних організацій. Серед них близько 40 на рівні президентів та прем’єр-міністрів.

Нагадаємо: 23 серпня 2021 року пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму. Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат. Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter