Ердоган: «Повернення Криму Україні є критично важливим для безпеки регіону та світу»

Новини
Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Ердоган Фото: president.gov.ua

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає, що російсько-українська війна має завершитися справедливим миром на основі територіальної цілісності та суверенітету України.

Про це він сказав під час свого виступу на другому саміті Кримської платформи.

«Ми вважаємо захоплення Криму незаконним. Ця наша позиція є принциповою з боку моралі та міжнародного права, яке вимагає, щоб Крим повернувся під контроль України. Це критично важливо для Чорноморського регіону та світової безпеки», — сказав Ердоган.

Заявив, що Крим має розвиватися в інтересах кримських татар та запевнив у подальшій підтримці України з боку уряду Туреччини.

«Війна має завершитися справедливим миром на основі територіальної цілісності та суверенітету України», — вважає президент Туреччини.

Нагадаємо:

  • Президент Польщі Анджей Дуда прибув у Київ на другий саміт Кримської платформи та сказав, що хоче відвідати український півострів.
  • Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна продовжить санкції проти РФ та Білорусі. Незабаром будуть введені санкції ще 62 особам та одній компанії з російського ОПК.
  • У Києві 23 серпня відбувається другий саміт Кримської платформи за участю 60 країн і міжнародних організацій. Цьогоріч через повномасштабну війну, яку веде росія проти України, саміт проходить в онлайн-форматі.
  • Кримська платформа — це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат. Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети — деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter