Російські військові вивезли з ЗАЕС військову техніку перед приїздом місії МАГАТЕ – Генштаб

Новини
Військовослужбовець рф на території Запорізької АЕС в Енергодарі Фото: AP

Російські військові вивезли свою військову техніку з території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі в очікуванні візиту експертів МАГАТЕ.

Про це йдеться у заяві Генерального штабу Збройних сил України.

«У зв’язку з приїздом комісії МАГАТЕ окупанти вивезли всю військову техніку з території Запорізької атомної електростанції. Близько 100 одиниць перемістили на завод «Атом Енергомаш», решту – розосередили у найближчих населених пунктах», – йдеться в повідомленні.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має намір залишити своїх представників на території Запорізької атомної електростанції, куди вони прибули 1 вересня.

Як повідомляє НАЕК «Енергоатом», станом на 18:00 1 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС. Разом з ним зі станції поїхали більшість членів делегації.

«Наразі на ЗАЕС залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції. Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, вранці 31 серпня Місія МАГАТЕ вирушила з Києва до захопленої військами рф Запорізької АЕС, аби оглянути ситуацію та встановити постійне представництво. Її очолює генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та ще 13 експертів із переважно нейтральних країн. У ній немає експертів із США та Британії.

Зранку 1 вересня російські окупанти обстріляли місто Енергодар та територію Запорізької атомної електростанції. Внаслідок обстрілу відключився 5-й енергоблок АЕС.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку. Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter