Стремоусов заявив, що окупанти беруть паузу у проведенні «референдуму» на Херсонщині, а за годину клявся, що про паузу не може бути мови

Новини
Кирило Стремоусов, колаборант Фото: t.me/Stremousov_Kirill

Колаборант Кирило Стремоусов, призначений окупантами так званим «заступником голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області» 5 вересня заявив в ефірі пропагандистського телеканалу «россия 1», що російські загарбники «роблять паузу» у підготовці до проведення «референдуму» про входження Херсонщини у склад рф «з міркувань безпеки». Проте вже за годину він виступив із відеозверненням на своєму Telegram-каналі, в якому запевняв, що «жодних пауз немає».

Заяву Стремоусова в ефірі «россия 1» процитувало російське державне агентство ТАСС.

«Ми підготувалися до голосування, ми хотіли вже провести референдум найближчим часом, але через всі ті події, які відбулися зараз, я думаю, що поки ми зробимо паузу. Це буде зрозуміло практично, тому що ми не біжимо вперед і основне завдання виконуємо – нагодувати населення, убезпечити населення», – сказав Стремоусов.

Він також прокоментував заяву віцепрем’єрки України Ірини Верещук, яка нагадала мешканцям окупованих територій України про кримінальне покарання за участь у псевдореферендумі.

«Нам не страшно, ми не боїмося. <…> Ми вже говорили: Херсон назавжди російський», – сказав Стремоусов, додавши, що «люди готові бігти на референдум, щоб стати повноцінним суб’єктом однієї великої країни».

Інформацію ТАCС широко розтиражували як російські, так і українські ЗМІ.

Проте вже за годину після її виходу Стремоусов виступив із відеозверненням на своєму Telegram-каналі, в якому бив себе ногою в груди і запевняв, що ні про яку паузу у проведенні «референдуму» не йдеться.

«Хтось каже, що ми тут зробили невелику паузу щодо референдуму. Жодних пауз немає. Усе за планом. У нас просто не було визначено чітко дати проведення референдуму… Референдум у будь-якому випадку відбудеться, ніхто цього вже не скасує. Тільки питання дати, яке ми ще поки не обговорювали», – сказав колаборант, демонструючи мистецтво амнезії.

При цьому сторінку з відео ефіру «россия 1», в якому Стремоусов заявив про паузу, і на яку посилається ТАСС, видалено з сайту телеканалу.

Читайте також розслідування ЦЖР: Окупована росією Херсонщина. За крок до анексії

Як повідомлялось, російські окупанти розгорнули підготовку до фейкового «референдуму» за «приєднання» Херсонської області до рф – почали роздавати пенсіонерам гроші, агітують молодь вступати до захоплених вишів, дітей від 8 років активно запрошують в оздоровчі табори Ростова, Анапи і Криму.

Російські окупанти намагаються підкупити мешканців Херсона перед проведенням псевдореферендуму, пропонуючи їм «допомогу» в обмін на відмову від українського громадянства і отримання паспорта рф.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter