ЗАЕС, пропаганда та удари ЗСУ. Окупований рф південь України: огляд подій за 5 вересня

Новини
Фото: ГУР Міноборони України

Огляд найважливіших новин за понеділок, 5 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Обстановка в операційній зоні півдня України напружена і динамічна. Противник веде оборонні бої, здійснює обстріли населених пунктів як вздовж лінії зіткнення, так і в наших тилових районах.

— Зенітно-ракетними системами С-300 по об’єктах промислової інфраструктури Миколаєва випущено 3 ракети. Пошкоджено адмінбудівлі та житлові будинки поблизу підприємства. Без людських втрат.

— Українськими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневі завдання виконувалися по понтонній переправі в районі Каховського мосту, по логістичних та управлінських об’єктах окупаційних військ.

— ЗСУ знищили склад боєприпасів у районі Томиної Балки, понтонну переправу поблизу села Львове, пункт управління 35 армії у Каховському районі та два командно-спостережні пункти російських батальйонних тактичних груп 247 десантно-штурмового полку і 126 окремої бригади берегової охорони у Миколаївському та Бериславському районах.

— Після інтенсивних обстрілів Силами оборони районів скупчення російських військ в Херсонській області, військові РФ заборонили перетинати річку Дніпро як мостами, так і плавзасобами. У разі порушення заборони погрожують відкривати вогонь на ураження.

***

Двоє експертів МАГАТЕ залишаться на ЗАЕС на «постійній основі» — Енергоатом

Тим часом на ЗАЕС працює лише один блок, який подає електроенергію в енергосистему України. Також він забезпечує потреби станції. Російські військові залишаються на території та розташували там свою зброю і боєприпаси.

Внаслідок пожежі, що сталася через обстріли, була відімкнена остання лінія, що з’єднувала вузол ЗАЕС та теплову станцію із енергосистемою України. Енергоблок № 6 розвантажений та відключений від мережі. Наразі він живить власні потреби ЗАЕС.

***

Керувати кафедрою журналістики в окупаційному «Херсонському університеті» буде російський пропагандист Малькевич — НСЖУ

Центр журналістських розслідувань у матеріалах «ЗаТВ, радіо, референдум». Хто створює пропаганду на окупованій Запоріжчині» та «Солдати інформаційних військ росії: «Таврия» розповідав, що Олександр Малькевич брав активну участь у створенні проросійського каналу «Таврія» та очолював так звану «медіашколу» в окупованому Херсоні. на окупованій частині Запорізької та Херсонської областей займається створенням пропагандистських медіа на базі місцевих телеканалів, які захоплені або віддані окупантам.

Малькевич

Олександр Малькевич, куратор пропагандистських медіа на окупованій території Запорізької та Херсонської областей Фото: пропагандистський тг-канал

Окупанти також запустили своє радіо в Запорізькій області на краденій частоті.

***

В Бериславській громаді окупанти та їх посіпаки 1 вересня не змогли відкрити жодної школи — Центр журналістських розслідувань

У захоплених навчальних закладах нема кому працювати. Нема також охочих віддавати своїх дітей навчатися за якимись незрозумілими «російськими програмами».

Більш-менш готовим до відкриття 1 вересня в Бериславі виявився лише ЗПЗСО № 3. Його «директоркою» окупанти призначили Родіонову Ірину Вікторівну, вчительку російської мови, 15 серпня 1963 року народження. Проте 29 серпня через злочинні дії російських загарбників серйозно постраждала будівля цього закладу. В ньому вибиті вікна і серйозно пошкоджено покрівлю. Через це відкриття ЗПЗСО № 3 окупанти відклали до 1 жовтня, але мешканці міста сумніваються, що за такий короткий час їм вдасться його відремонтувати.

***

Мешканці тимчасово окупованого Криму виїжджають з півострову через треті країни, щоб ухилитись від призову в російську армію — Ташева

«Місцеві жителі виїжджають через Грузію, Вірменію, Туреччину та інші країни», — сказала постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева, додавши, що загарбники незабаром розпочнуть на півострові осінню призивну кампанію.

За її словами, вибратися з тимчасово окупованого Криму на підконтрольні Україні території через Херсонську та Запорізьку області складно, оскільки там йдуть бойові дії.

***

У Кам’янці-Дніпровській знищили склад з бюлетенями для проведення псевдореферендуму

Бійці спецпідрозділу Головного управління розвідки у тимчасово окупованій Кам’янці-Дніпровській провели спецоперацію. Їм вдалось підірвати склад у якому зберігали бюлетені для проведення псевдореферендуму — ГУР.

Разом із бюлетенями знищили підрозділ російського фсб, який охороняв цей склад. Точна кількість вбитих та поранених — уточнюється. Вцілілих та поранених терміново евакуюють в напрямку окупованого Криму.

***

З Іванівки на Херсонщині евакуйовано останнього жителя

За допомоги ЗСУ та волонтерів Благодійного фонду «Українці переможуть!» із села Іванівка Високопільської громади евакуювали останнього мешканця — Стебленка Олександра Афанасійович 1943 року народження.

***

На окупованій Херсонщині 14 з 22 викладачів Каховської школи мистецтв виявились зрадниками. Вони активно співпрацюють з російськими окупантами, примушують батьків віддавати їм на «навчання» своїх дітей і готуються їхати на «курси з підвищення кваліфікації» до окупованого Криму — Центр журналістських розслідувань.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter