РНБО за два місяці так і ввела санкції проти путінського олігарха Ротенберга – Шабунін

Новини
Володимир Путін і Аркадій Ротенберг Фото: kremlin.ru

Рада національної безпеки та оборони України за два місяці так і не внесла російського бізнесмена та близького друга президента РФ Володимира Путіна Аркадія Ротенберга до українського санкційного списку. Це досі унеможливлює конфіскацію його активів в Україні.

Про це написав у Facebook глава правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін.

«РНБО/ОП вже два місяці рятують від конфіскації статки путінского олігарха Ротенберга. У серпні ЦПК та Автомайдан надіслали звернення до Мін’юсту щодо стягнення активів руского олігарха Ротенберга. Кабмін ще 15 липня запропонував РНБО внести Аркадія Ротенберга до санкційного списку. Ротенберг є близьким другом Путіна, якому останній «за особые трудовые заслуги в строительстве Крымского моста» навіть присвоїв звання «Герой Труда». Через підконтрольні компанії, Ротенберг володіє одним із найбільших київських ТРЦ «Ocean Plaza» (і далеко не лише ним)», – зазначив Шабунін.

За його словами, у Мінюсті відповіли ЦПК, що зможуть підготувати позов тільки тоді, коли РНБО застосує до Ротенберга санкції у вигляді «блокування активів».

«І це дійсно так, адже без такого рішення РНБО Мін’юст не може піти в антикорсуд з позовом про конфіскацію. А тепер увага. Кабмін ще 15 липня прийняв відповідне розпорядження і запропонував РНБО внести Аркадія Ротенберга до санкційного списку. Та за ДВА(!!!) місяці в РНБО так і не спромоглися ввести санкції. Паралельно довкола активів Ротенберга відбувалася дешева показуха. Спочатку їх помпезно арештували (в рамках кримінального провадження), але згодом арешт було знято», – наголосив Шабунін.

Він вказав, що суд «тихесенько розблокував» банківські рахунки компанії, пов’язаної із Ротенбергом, а потім ще й скасував арешт (в частині розпорядження) 20-ма об’єктами нерухомості, зокрема ТРЦ «Ocean Plaza».

«З цього приводу в мене питання до секретаря РНБО Олексія Данілова. Як так виходить, що ЗСУ роблять неможливе – за лічені дні звільняють тисячі квадратних км, а РНБО не спроможне за місяці зробити елементарного – заблокувати активи друзів Путіна? Аналогічне питання в мене до президента, який є головою РНБО. Будь ласка, допоможіть знайти в цих діях РНБО/Банкової позитивну мотивацію. В мене не виходить», – написав голова правління ЦПК.

Як повідомлялось, з 24 лютого 2022 року РНБО України ухвалила п’ять рішень про застосування санкцій проти 298 росіян та 241 російської компанії і організацій. Компаній російського ВПК, які потрапили під українські санкції з початку повномасштабного вторгнення, було лише три.

7 вересня РНБО України ухвалила рішення про застосування санкцій проти 606 осіб, які належать до керівної верхівки Російської Федерації. Обмежувальні заходи, зокрема, застосовані проти членів Радбезу і Ради Федерації Росії, а також депутатів російської Держдуми.

Нагадаємо:

  • 30 січня 2015 року компанія «Стройгазмонтаж» російського олігарха Аркадія Ротенберга стала генпідрядником з будівництва моста з Росії до Криму.
  • Компанія «Стройгазмонтаж» Аркадія Ротенберга, яка знаходиться під санкціями США та ЄС, почала масштабну забудову мису Кришталевий в центрі окупованого Севастополя.