США відправлять дві батареї ЗРК NASAMS в Україну протягом двох місяців – Пентагон

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

США відправлять дві батареї зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності для посилення протиповітряної оборони України протягом наступних двох місяців.

Про це повідомив речник Міноборони США генерал Патрік Райдер на брифінгу.

«Очікуємо, що дві батареї NASAMS будуть відправлені протягом наступних двох місяців або близько того. Ці оборонні системи будуть надалі сприяти захисту українців від ворожих повітряних загроз, включаючи літаки, безпілотні літальні апарати та крилаті ракети», – сказав Райдер.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності.

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Як повідомлялось, 26 серпня Міноборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю ЗРК NASAMS для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України. Планується поставити Україні дві батареї NASAMS.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter